Av NTB-AFP/Forskerforum
Publisert 2. juni 2025 kl. 15:59
Det gjelder både forsøk på å hemme tarifforhandlinger og angrep på representanter for fagbevegelsen, heter det i ITUCs siste rapport om faglige rettigheter i 151 land, som ble offentliggjort mandag.
Det er særlig i Europa og i landene på det amerikanske kontinent at arbeiderrettighetene er svekket til det verste nivået siden 2014.
I 87 prosent av verdens land ble retten til å streike krenket, og i 80 prosent ble retten til kollektive tarifforhandlinger innskrenket.
Rapporten viser blant annet til Frankrike, der nesten fire av ti tariffavtaler ble innført ensidig av bedriftsledelsen uten medvirkning fra fagforeningen.
Rapporten tar også opp forfølgelse av fagforeningsledere. I Frankrike er for eksempel over 1000 ledere og medlemmer av den faglige landsorganisasjonen CGT arrestert og siktet for sin rolle i masseprotestene mot pensjonsreform.
ITUC gir hvert land en maksimal score på 1, med dårligste score 5, for sin respekt for arbeiderrettigheter som retten til å streike, demonstrere og delta i forhandlinger.
Bare sju land, blant dem Norge, Sverige og Tyskland, får full score, i forhold til 18 land for ti år siden. Italia og Argentina er blant landene som har tapt terreng.
– Når retten til å organisere seg, streike og forhandle undergraves i land etter land, så trues fundamentet for demokratiet. Arbeidstakerrettigheter er ikke et særkrav fra fagbevegelsen – det er grunnleggende menneskerettigheter, kommenterer Unio-leder Steffen Handal.
ITUC sier at representanter for fagbevegelsen ble drept i fem land i 2025 – Sør-Afrika, Kamerun, Colombia, Guatemala og Peru. Og Nigeria sluttet seg til de ti landene med verst score.
Svært få land opplevde framgang for faglige rettigheter. Arbeiderrettighetene ble styrket i Australia, og i Mexico ble de også bedret som følge av nye lover.
2025-rapporten viser blant annet at:
De 10 verste landene for arbeidstakere er: Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypt, Eswatini, Myanmar, Nigeria (NY), Filippinene, Tunisia og Tyrkia.
Syv land har fått en dårligere vurdering enn sist: Argentina, Costa Rica, Georgia, Italia, Mauritania, Niger, Panama.
I 12 land har forholdene forverret seg så kraftig – på grunn av konflikt og tilsvarende sammenbrudd i rettsstaten – at de nå har fått den laveste mulige vurderingen. Disse landene er Afghanistan, Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Haiti, Libya, Myanmar, Palestina, Somalia, Sør-Sudan, Sudan, Syria og Jemen.
Bare tre land har fått en bedre vurdering i 2025: Australia, Mexico og Oman.