Karakterkrav for lærerstudenter: 3 av 4 ville ikke kommet inn
LUKK
Annonse
Annonse

Karakterkrav for lærerstudenter: 3 av 4 ville ikke kommet inn

Av Jørgen Svarstad

Publisert 31. januar 2017 kl. 10:24

Regjeringen vil kreve at lærerstudenter har karakteren 4 i matematikk og engelsk. Tre av fire av høstens søkere ville ikke ha kommet inn. 

Khrono skriver at Samordna opptak har utredet konsekvensene av å heve karakterkravet i norsk for lærerstudenter fra 3 til 4, samt innføre karakterkravet 4 i engelsk.

I regjeringserklæringen står det nemlig at regjeringen vil «kreve karakteren 4 eller bedre i norsk, matematikk og engelsk for opptak til lærerutdanningen.» Etter at mattekravet ble innført i fjor, sank antall søkere til lærerutdanningen kraftig over hele landet.

Utredningen viser at dersom man hadde innført karakterkravet 4 i norsk og engelsk ved høstens opptak, ville bare  26 prosent av førstevalgssøkerne kommet inn på lærerutdanningen trinn 1-7 Konsekvensene for de som søkte seg til trinn 5-10 og lektorutdanningen, ville vært nesten like store, skriver Khrono.

Kunnskapsministeren: Tiden ikke moden ennå

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H= sier at tiden ikke er moden ennå til å innføre de nye karakterkravene.

— Vi ønsker å legge stein for stein når vi nå forbedrer lærerutdanningen. I regjeringserklæringen sa vi at vi ønsker at kravet til karakter i matematikk, norsk og engelsk skal være fire, men at vi innfører kravene gradvis, etter hvert som vi gjør oss erfaringer med nye krav. For at det ikke skal bli for mye å tilpasse seg om gangen, ønsker vi å ta for oss et og et fag. Derfor er det ikke aktuelt å skjerpe karakterkravene til lærerutdanningen i verken norsk eller engelsk nå, sier Isaksen til Khrono.