Klimaforskere rømmer fra USA
LUKK
Annonse
Annonse

Klimaforskere rømmer fra USA

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 28. januar 2018 kl. 20:38

Frankrikes president Emmanuel Macron har rekruttert den første gruppen klimaforskere fra Trumps USA. Flere er på vei.

I juni fortalte president Emmanuel Macron at han ønsket alle amerikanske klimaforskere velkommen til Frankrike etter at Donald Trump trakk USA fra Paris-avtalen om klima. Under slagordet «Make Our Planet Great Again» lanserte han en finansieringsplan, og nå har den første gruppen klimaforskere blitt tildelt flere millioner euro for å flytte til Frankrike.

1800 interessert

Tildelingene skal vare tre eller fem år og er på opp til 1,5 millioner euro hver. Den første gruppen som er rekruttert består av 18 klimaforskere, hvorav 13 er fra USA, ifølge Science. I alt åpner ordning for å rekruttere 50 forskere på toppnivå.

Én av forskerne fra USA, Louis Derry ved Cornell universitet, trodde først at forslaget var en satirisk spøk med Trump, men etter at han innså at det var sant, gikk han i gang med søknaden. Det var det flere som gjorde: Hele 1800 forskere har signalisert interesse for å søke om tildelingene, 450 ble ansett kvalifiserte til å søke og 255 endte opp med å søke. Av disse ble 90 invitert til å sende inn forslag til samarbeidsprosjekter med franske institusjoner. 57 sendte inn endelig søknad.

Tyskland er med

Til Science sier Derry at han likte både de vitenskapelige mulighetene og tilleggsverdien av å jobbe i Frankrike.

– Jeg tror det er vanskelig å finne mange ulemper ved å få bo i Paris for en stund, sier han til Science.

Derry vil beholde sin faste stilling ved Cornell og jobbe deltid ved Paris Institute of Physics of the Globe.

– Jeg forventer å bruke rundt halve året på hver side av Atlanterhavet. Jeg håper på kunne fungere litt som en bro mellom USA og Frankrike på mitt felt, sier han.

Frankrike vil i løpet av våren lyse ut en ny søknadsrunde, nå sammen med Tyskland som har kastet seg på initiativet med 15 millioner euro.

LES OGSÅ: