Medisinutdanning i Stavanger blir snart avgjort
LUKK
Annonse
Annonse

Medisinutdanning i Stavanger blir snart avgjort

Av Julia Loge

Publisert 11. mars 2021 kl. 22:32

Frp ber regjeringen om å endre «gradsforskriften.

Universitetet i Stavanger ønsker å opprette medisinutdanning og har finansieringen i orden. Men de stoppes av «gradsforskriften» som regulerer hvilke universiteter som kan tilby enkelte utdanninger med beskyttet tittel.

Nå sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim at regjeringen kommer til å konkludere i løpet av de nærmeste ukene:

– Før påske konkluderer regjeringen i en stortingsmelding på hvilke høyskoler og universiteter som skal ha rett til å tilby medisin, psykologi, teologi, veterinær, rettsvitenskap og så videre. Alt ligger til rette for et stortingsvedtak før sommeren, opplyser Asheim til Stavanger Aftenblad.

Fakta
Forskrift om grader og yrkesutdanninger, beskyttet tittel og normert studietid ved universiteter og høyskoler (gradsforskriften) er fastsatt av Kunnskapsdepartementet. Forskriften regulerer hvilke grader og yrkesutdanninger som kan tildeles av ulike universiteter og høyskoler, hvilke institusjoner som kan gi særlige utdanninger som gir rett til beskyttet tittel, og normert studietid for utdanningene.
I tillegg har tre stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet fremmet forslag i Stortinget i dag om å endre gradsforskriften fordi de mener enkelte universiteter har en urimelig monopolsituasjon som hindrer andre universiteter i å utføre samfunnsoppdraget sitt.  

– Det er ikke særlig overraskende at universitetene som nyter godt av monopolsituasjonen, vil bevare den. Kiwi jubler nok heller ikke når Rema vil starte butikk på nabotomta, sier Steffensen som påpeker at Norge bare utdanner halvparten av legene vi trenger, ifølge ABC Nyheter.

Regjeringen har varslet tre store saker for universiteter og høyskoler før påske: Arbeidsrelevansmelding, styringsmelding og lovproposisjon for en ny universitets- og høyskolelov. Hvis sakene fremmes for Stortinget før påske kan Strotinget rekke å fatte vedtak før sommeren og slutten på denne stortingsperioden.

Les mer:

UiS