– Vi har nådd et kvalitetsnivå som er på øverste hylle

Av Julia Loge og Liv Rønnaug B. Lilleåsen

Publisert 4. mai 2018

Høgskolen i Sørøst-Norge har fått universitetsstatus.

– Dette føles veldig godt! Det må være samme følelse som å komme over målstreken etter et maratonløp – vi er veldig glade og tilfredse med å endelig nå målet vårt, sier prorektor Nils Kristian Bogen.

For like etter statsråd i dag er det klart at Høgskolen i Sørøst-Norge er historie; Institusjonen med 18.000 studenter og 1600 ansatte er nå godkjent som universitet og får navnet Universitetet i Sørøst-Norge.

Bogen fikk nyheten sent i går kveld da ledergruppa i Drammen var samlet. Universitetsstatus har vært et langsiktig mål i mange år, særlig etter fusjonen i 2015, forteller han.

– Nå har vi nådd et kvalitetsnivå som er på øverste hylle i vårt system i Norge. Dette har mye å si for vår autonomi, tillit og frihet. Samtidig er det et viktig og bra utgangspunkt for å rekruttere enda flere studenter, de beste hodene av forelesere, ansatte og samarbeidspartnere internasjonalt. 

Stor betydning for Norge og regionen

Høyskolen i Sørøst-Norge (HSN) søkte om å bli universitet 2. mars i år og ble godkjent av NOKUT i slutten av april.

HSN lagt ned stor innsats i arbeidet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

– De har brukt universitetssatsningen helt bevisst som et verktøy for å bli bedre. Det å bli universitet gir en ekstra tyngde, særlig internasjonalt. Jeg tror at Norge vil merke at vi nå har fått enda en institusjon som går fra høyskole til universitet. Men like viktig: Jeg tror regionen vil merke at de får en enda sterkere kunnskapsaktør som har stor betydning for utviklingen av arbeids- og samfunnslivet.

Høgskolen ble etablert 1. januar 2016, og er et resultat av fusjon mellom Høgskolen i Telemark (HiT), Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV). Ambisjonen var å utvikle den nye høgskolen til et arbeidslivsrettet, regionalt forankret og internasjonalt konkurransedyktig universitet.