Nå har Norge ti universiteter
LUKK
Annonse
Annonse

Nå har Norge ti universiteter

Av Julia Loge

Publisert 4. mai 2018 kl. 12:00

I statsråd i dag ble Høgskolen i Sørøst-Norge godkjent som Universitetet i Sørøst-Norge.

– En så stor anledning må feires og ansatte og studenter vil bli invitert til flaggheising med boller og champagnebrus, sier rektor Petter Aasen på Universitetet i Sørøst-Norges (USN) nettsider.

Høyskolen i Sørøst-Norge ble godkjent som universitet fra 4. mai 2018, hos Kongen i statsråd samme dag.

– HSN har lagt ned stor innsats i arbeidet med å bli universitet. Jeg er sikker på at det nye universitetet vil gi samfunnet dyktige kandidater og viktig, ny kunnskap, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Nye universitetsbyer og -bygder

– Jeg må klype meg i armen, sier Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) om at Rauland blir universitetsbygd, på nettsiden til det nye universitetet.

Rauland er en bygd med under to tusen innbyggere. Lærerskolen ble opprettet i 1971 og  utvidet i forbindelse med høyskolereformen i 1994. Nå kan de kalle seg universitetsbygd. Det kan også en rekke andre steder, for USN har campus i Bø, Drammen, Kongsberg, Notodden, Porsgrunn, Rauland, Ringerike og Vestfold.

– For en by med ambisjoner om å bli stadig større, smartere og sunnere representerer nyheten om at Drammen nå kan kalle seg en universitetsby et nytt og spennende kapittel i byens historie, sier Drammensordfører Tore Opdal Hansen (H) ifølge USN.

Klare universitetsambisjoner

Høyskolen søkte om å bli universitet 2. mars i år og ble godkjent av Nokut i slutten av april. USN har om lag 18.000 studenter og 1600 ansatte.

Da Høgskolen i Sørøst-Norge ble etablert 1.1.2016, som resultat av fusjon av Høgskolen i Telemark (HiT) og Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), var det en klar ambisjon om å utvikle den nye høgskolen til et arbeidslivsrettet, regionalt forankret og internasjonalt konkurransedyktig universitet.

– Høgskolen i Sørøst-Norge har brukt universitetssatsningen helt bevisst som et verktøy for å bli bedre. Det å bli universitet gir en ekstra tyngde, særlig internasjonalt. Jeg tror at Norge vil merke at vi nå har fått enda en institusjon som går fra høyskole til universitet. Men like viktig: Jeg tror regionen vil merke at de får en enda sterkere kunnskapsaktør som har stor betydning for utviklingen av arbeids- og samfunnslivet, sier Nybø.

Allerede fra starten har høyskolens nettside vært usn.no, en forkortelse for Universitetet i Sørøst-Norge. Universitetet får navnet Universitetet i Sørøst-Norge, og University of South-Eastern Norway på engelsk.

– Universitetsstatus vil gi oss alle fullmakter til å videreutvikle vår hovedprofil og dermed styrke profesjonsfagene og våre arbeidslivsrettede og samfunnsrelevante studier basert på tett samspill med arbeids- og samfunnsliv i regionen, og anvendt, praksisnær og profesjonsrettet forskning og utviklingsarbeid av høy internasjonal kvalitet som bygger opp under studieprogrammene, sa rektor Petter Aasen da Nokut godkjente søknaden.