Norges nest største kunstmuseum styrer mot konkurs
Annonse

Norges nest største kunstmuseum styrer mot konkurs

Av Julia Loge og Lina Christensen

Publisert 19. mai 2020

– Kassen er tom. Dette er så alvorlig som det blir, sier direktør Petter Snare ved Kode.

Kode kunstmuseer og komponisthjem ved direktør Petter Snare og styreleder Marte Mjøs Persen innkaller til pressekonferanse tirsdag klokken 13 på grunn av «den kritiske og svært alvorlige økonomiske situasjonen som følge av covid-19 og myndighetenes tiltak».

Fakta
Stiftelsen Kode
* Fire kunstmuseer i Bergen sentrum samt tre komponisthjem, deriblant Edvard Griegs hjem Troldhaugen.
* Regnes som landets nest største kunstmuseum.
* I fjor ble det registrert over 300.000 besøkende.
* Museet har 71 ansatte.
Kilde: Bergens TIdende

Kan gå konkurs

Ifølge Bergens Tidende understreker Snare at det er reelt at Kode kan bli slått konkurs og at pressekonferansen ikke bare et PR-stunt for å få mer penger fra det offentlige.

Annonse

Snare mener stiftelsen minst må få doblet statstøtten, til over 50 millioner kroner. Nasjonalmuseet i Oslo får 790 millioner kroner fra den samme kassen. Sist torsdag hadde han et videomøte med kulturminister Abid Raja, men fikk ifølge Snare ingen løfter om hjelp. Kode kan heller ikke søke om å få penger fra kultursektorens krisepakker ettersom de har over 60 prosent offentlig finansiering.

– Poenger er: Vi har årlige utgifter på cirka 101 millioner kroner bare til husleie, strøm og lønn. Det offentlige støtter oss med 96 millioner. Når da publikumsinntektene, som finansierer alt av aktiviteter, på 30 millioner kroner forsvinner, går ikke regnestykket opp. Særlig ikke når vi også har en negativ egenkapital på 17 millioner kroner, sier Snare til BT.

Kode består av fire kunstmuseer i Bergen sentrum samt tre komponisthjem, deriblant Edvard Griegs hjem Troldhaugen. Foto: Julia Loge

Skjør økonomi

Museet sendte ut permitterte 38 ansatte allerede fra 19. mars.

– Det er med tungt hjerte overfor våre ansatte vi gjør dette. Selv om Kode er det største museet utenfor Oslo, så er økonomien vår som kjent svært skjør og utsiktene til en langvarig krisesituasjon med stengte bygg rammer oss hardt, sa direktør Petter Snare i en pressemelding.

Til NRK sier Snare:

– Kassen er tom. Dette er så alvorlig som det blir. Vi har rett og slett ikke penger til å betale regningene våre. Vi er nødt til å si fra nå, hvis ikke er vi konkurs i løpet av oktober.

Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen er Norges nest største kunstmuseum, men har lenge beklaget at de kun får tre prosent av den offentlige støtten som går til Nasjonalmuseet i Oslo.

– 2020 var det første året vi skulle gå i balanse og vi har ikke noe likviditet å tære på. Når inntektsstrømmen forsvinner, har vi ikke penger til å kjøre lønn om noen måneder. Da er dette konsekvensen. Vi har kommet gjennom ganske mye, men her er det stopp, sa strategi- og kommunikasjonsdirektør Haakon Thuestad til Forskerforum i mars.

– Kode har gått med underskudd i mange år som en konsekvens av en enorm underfinansiering og vi har budsjettert stramt i år for å klare å komme i balanse. Når da over 17 millioner av inntektene våre nærmest forsvinner over natten og alle museene er stengt får dette selvsagt store konsekvenser, sa Snare i mars. 

Forsiktig gjenåpning

De permitterte ved Kode museum skal tilbake til jobb i begynnelsen av juni. I dag er første åpningsdag siden 13. mars for ett av museets bygg. Kode 1 har åpnet en utstilling om prerafaelittene som bare hadde vært åpen i tre uker da de måtte stenge, og som skal stå fram til 31. mai.

Konserter og arrangementer frem mot juni er fortsatt avlyst, og flere utstillinger er utsatt.

  • Les mer: