Oppfordrer alle til å stemme i uravstemning
LUKK

Lønnsoppgjør 2022:

Oppfordrer alle til å stemme i uravstemning

Av Julia Loge

Publisert 17. juni 2022 kl. 11:37

Innen mandag klokken 16 må Unios medlemmer i staten bestemme seg for om de ønsker tariffavtalen som ble avtalt hos Riksmekleren.

Lønnsoppgjøret i staten, som begynte i april, ble avsluttet uten streik da fagforeningene og staten ble enige om to nye tariffavtaler den 24. mai. Nå gjenstår bare to ting, medlemmene i Unio må få sagt om de kan akseptere avtalen, og fagforeningene må melde inn til Riksmekleren om avtalene er godkjent.

– Jeg håper våre medlemmer stemmer ja. Hvis ikke går Unio alene ut i streik i staten. Men det viktigste er at så mange som mulig deltar i uravstemningen, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind i siste nummer av Forskerforum.

Stemmer over både resultat og samarbeid

Unio legger vekt på at oppgjøret er over frontfagsrammen, i tillegg til at den nye tariffavtalen med Akademikerne gir større handlefrihet og at lønnssystemet er forenklet fra lønnsrammer til lønnsstiger.

– I staten skal hele potten fordeles lokalt. Det betyr at de lokale tillitsvalgte får enda større ansvar og frihet. Det passer Forskerforbundet godt, skriver Lind.

Innen mandag 20. juni klokken 16 kan medlemmene si hva de mener i en digital avstemning som er sendt ut på epost. Hvis over halvparten av de som har stemmerett, bruker den, så blir utfallet bindende. Blir det ja, fortsetter arbeidet med lokale lønnsforhandlinger. Blir det nei, blir det streik.

Ved uravstemningen i 2020 var det nesten 34 prosent oppslutning, og over 80 prosent stemte for forhandlingsløsningen.

– Oppgjøret veier tyngst

­– For meg endte det med at selve oppgjøret veier tyngst, og det er det jeg stemmer for i uravstemningen, sier Jo Rune Ugulen Kristiansen. Foto: Privat

– Mange står kanskje i det dilemmaet som jeg kjente på, sier Jo Rune Ugulen Kristiansen, hovedtillitsvalgt i Arkivverket. – Det er to ting vi må ta stilling til, det ene er for eller mot resultatet i oppgjøret, og det andre er endringen i samarbeidspartner og at alle forhandlingene skal foregå lokalt.

Kristiansen er fortsatt skeptisk til tariffsamarbeidet med Akademikerne, men det ble ikke avgjørende da han avga sin stemme.

­– Jeg har stemt for. Jeg er ikke enig i alt, men jeg synes oppgjøret er så bra som vi kunne få det til, og jeg er enig i at vi ikke skal gå til streik nå.

  • Les mer: