Penkowa tapte kampen om doktorgraden
LUKK

Penkowa tapte kampen om doktorgraden

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 21. januar 2019 kl. 14:55

Milena Penkowa saksøkte Københavns universitet for å få tilbake doktorgraden etter at hun ble dømt for juks.

Milena Penkowa var stjerneforskeren som mistet alt. I 2016 ble hun funnet skyldig i dokumentfalsk i forbindelse med et dyreforsøk som inngikk i hennes doktorgrad. En del av dyreforsøkene var ikke gjennomført, og Penkowa dekket over dette med forfalskede dokumenter. Hun ble imidlertid ikke idømt straff da saken var foreldet, men Akademisk Råd ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet kom i 2017 til at doktorgraden burde trekkes tilbake. Penkowa gikk til sak mot universitetet for å få omgjort beslutningen. 18. januar kom tingretten med sin dom: universitetet hadde retten på sin side.

– Meget alvorlig

– Vi er tilfreds med byrettens avgjørelse, som støtter vår vurdering av saken, sier dekan ved fakultetet Ulla Wewer i en uttalelse på universitetets nettside.

– Doktorgraden er universitetenes fineste vitenskapelige anerkjennelse, som representerer det høyeste akademiske nivå. Vi har siden starten sagt at vi vil følge denne saken til hele veien, og universitetet tar vitenskapelig uredelighet meget alvorlig, sier hun.

Penkowa-saken har fått stor oppmerksomhet i Danmark gjennom flere år. Penkowa var ansett som en ung stjerne innen hjerneforskning. Det fikk en brå slutt da hun ble anklaget for forskningsjuks og underslag. Ifølge Jyllands-postens gjennomgang begynte problemene da hun i 2010 ble tiltalt for underslag av 27000 kroner, dokumentfalsk og for å ha anklaget en av sine studenter for å ha stått bak. Hun ble dømt til tre måneders betinget fengsel. Senere samme år kom det frem at hun hadde brukt store summer av forskningsbevilgninger på privat forbruk, som hun og universitetet måtte betale tilbake. Hun ble på ny anklaget for forskningsfusk, og fikk sparken som professor ved KU.

Gir ikke opp

I 2011 kom det frem ytterligere anklager om dokumentfalsk for å dekke over fusk, som hun så ble siktet for og til slutt dømt for i lagmannsretten i 2016. Penkowa har hele tiden ment at hun har vært uskyldig anklaget.

På sin Facebook-side skriver Penkowa fredag 18. januar:

«Vi fortsetter i lagmannsretten!
I dag kom avgjørelsen fra tingretten, og den gikk ikke som vi hadde håpet på, i det staten valgte å beskytte staten, det vil si la motparten slippe. Men det betyr ikke at slaget er tapt, det betyr bare at kampen fortsetter i lagmannsretten. Vi gir selvfølgelig ikke opp – vi kjemper videre. Men akkurat nå gir jeg Dr. Snubbi en klem (Dr. Snubbi er Penkowas hund)… for da pleier alt å raskt se lyst ut igjen…»

 

Les også: