Regjeringen gir penger til nytt vikingskipsmuseum på Bygdøy
LUKK
Annonse

Regjeringen gir penger til nytt vikingskipsmuseum på Bygdøy

Av Jørgen Svarstad og Julia Loge

Publisert 2. september 2019

– Regjeringen gir klarsignal og 35 millioner kroner for å gå i gang med byggingen av nytt vikingskipsmuseum, sier Iselin Nybø.

Vikingskipene på Bygdøy har begynt å sprekke opp. For syv år siden konkluderte et ekspertutvalg konkluderte med at Gokstadskipet, Osebergskipet og Tuneskipet må flyttes over i et nytt museumsbygg for å stoppe videre forfall. 

Det var imidlertid mange som øynet håp da regjeringserklæringen i 2017 fastslo at regjeringen vil starte byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy.

Like skuffet var mange da det ikke kom en oppstartsbeviglgning ved første anledning, revidert statsbudsjett for 2019. Men i dag kom forskningsminister Iselin Nybø med gladnyheten.

– Det er med veldig stor glede å si at regjeringen til klarsignal og 35 millioner kroner for å gå i gang med byggingen av nytt vikingskipsmuseum, sa hun på en presssekonferanse på Vikingskiphuset Bygdøy.

Beskjeden ble møtt med kraftig applaus fra de fremmøtte.

Prislapp: 2 milliarder

Første spadetak kan altså endelig tas. Det er i forslaget til statsbudsjett for 2020 at det foreslås 35 millioner kroner til startbevilgning, som er anslått behov for oppstart for prosjektet i 2020. Totalt er byggeprosjektet forventet å koste inntil 2 milliarder kroner. 

Museumsdirektør Håkon Glørstad forteller at nå legges siste hånd på prosjektering og planlegging. Byggestart blir i slutten av neste år, og planlagt åpning av det nye museet er i 2025. I den perioden vil Vikingskiphuset, som er en av landets største turistattraksjoner, være stengt i to til tre år. 

Osebergskipet skal flyttes 50 meter, men det er ikke lite for vikingskipet som ble oppdaget i 1903.

– Det er ikke noe særlig bærende styrke i treet, som det er i friskt treverk, sier Glørstad. 

Glørstad forsikrer at de ikke kommer til å ta noen unødvendige risikoer. 

– Nå har vi løftet to millimeter opp på en støtterigg. Det høres kanskje ikke så mye ut, men når man kan løfte to millimeter, kan man løfte mye mer også, sier han til Forskerforum.

Osebergskipet er løftet to millimeter opp på en støtterigg som skal beskytte mot vibrasjoner i gulvet. Foto: Julia Loge

Byggeprosjektet omfatter nybygg, sikring av vikingskipene og tilhørende gjenstander. Det innebærer også rehabilitering av det eksisterende vikingskipshuset og et utendørsanlegg.

På pressekonferansen, der også blant annet kulturminister Trine Skei Grande deltok, fortalte Iselin Nybø at dagens museum er dimensjonert for 40 000 besøk i året, mens over en halv million kommer hvert år.

Trine Skei Grande: – Har vært en kamp

– Ikke bare er dette en stor dag for Oslo og Norge som nasjon, for dette vårt internasjonale ansvar. For dette er vår internasjonale arv, som vi er satt til å forvalte og formidle, sa kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun avsluttet:

– Jeg synes dette var stas, jeg. Det føltes veldig bra å være med på. Det har vært en kamp å få til. Nå er jeg kjempeglad for at vi er i mål med det og kan si «go».

UiO-rektor glad for bursdagsgaven

Det er Universitetet i Oslo (UiO) som eier og drifter Vikingskipshuset. Nyheten kom på UiOs 208-årsdag.

UIO-rektor Svein Stølen var tydelig fornøyd med bursdagsgaven.

– Dette er en dag jeg har ventet på en stund, sa han.

– Men dette handler ikke om Universitetet i Oslo. Det handler om noe som er mye større. Det handler om hele Norge, det handler om meg og deg. Det handler om en arv vi eier sammen, og som universitetet forvalter på vegne av fellesskapet.

Oslo-politikere: KrFs førstekandidat Espen Andreas Hasle (t.v.), Venstres andrekandidat Marit Kristine Vea, FrPs andrekandidat Camilla Wilhelmsen og Høyres ordførerkandidat Saida Bergum var med på å presentere nyheten. Foto: Julia Loge

Valgkampinnspurt

Iselin Nybø presenterer nyheten en uke før valgdagen, og til pressekonferansen hadde Nybø med seg partileder Trine Skei Grande og Oslo-representanter fra de fire regjeringspartiene, men ingen fra sittende byråd.

– Dette er kjekt å komme med uavhengig av tidspunkt, ikke bare i valgkampen, sier Nybø til Forskerforum.

– Både Svein og Håkon syntes nok jeg ventet litt lenge, til flere dager etter budsjettkonferansen, men jeg ringte dem i går kveld, og jeg synes Håkon har vokst flere centimeter i løpet av natten, sier Nybø og sikter til museumsdirektør Håkon Glørstad og rektor Svein Stølen. 

– Budsjettkonferanser er harde kamper, men dette er en beslutning som hele regjeringen stiller seg bak, forsikrer Nybø.

Les også: