Rekordhøy tillit til forskning blant nordmenn
LUKK
Annonse
Annonse

Rekordhøy tillit til forskning blant nordmenn

Av Jørgen Svarstad

Publisert 3. mai 2021 kl. 09:08

Betydelig økning i tilliten til norske forskere siden i fjor sommer. Aldri siden målingene startet i 2019, har tilliten vært så høy.

Det viser en undersøkelse Kantar har gjort for Forskningsrådet. 

Den viser blant annet  

  • 58 prosent har ganske stor og 31 prosent har meget stor tillit til forskning.
  • I alt er det en økning i andel som har stor tillit til norsk forskning på 10 prosentpoeng fra sommeren 2020.
  • Det er også 16 prosentpoeng høyere enn første gang spørsmålet ble stilt i 2019.
  • Det er kun en prosent som oppgir å ha liten tillitt til forskning.

De med lav utdanning har minst tillit

Tallene viser at de med høyere utdanning har større tillit til forskning enn de med lavere utdanning. Forskjellen er på ni prosentpoeng.

Gjennom undersøkelsene endrer tilliten seg mest for folk blant personer med lavere utdanning. Folk med høy utdanning har gjennomgående stabil og høy tillit til forskning.

– Tillitstallene er oppmuntrende og viktige, sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet i en pressemelding,

– Pandemien har vært en stor forskningsutfordring. I tillegg er det en rekke andre samfunnsområder hvor forventningene til hva forskerne kan levere, er store, for eksempel klima, medisin og miljø. Forskningen er avhengige av at folks holdninger til forskning er preget av tillit, sier hun.

13 prosent:– Resultatene er ofte kjøpt, og dermed ikke til å stole på

I undersøkelsen var også over 60 prosent enige i at de personlig nyter godt av det som skjer innenfor forskning og utvikling.

13 prosent var helt eller ganske enige i at «forskningsresultater er ofte kjøpt av industri eller myndigheter og er dermed ikke til å stole på». Tilsvarende var 14 prosent enige i at «forskningsresultater er i stor grad preget av forskernes egne politiske holdninger og oppfatninger.»

Les også: