Satser på unge forskertalenter
LUKK

Satser på unge forskertalenter

Av Forskerforum

Publisert 28. mars 2014 kl. 10:07

NTNU satser på unge eliteforskere for å få mer penger fra EUs forskningspott.

Fakta
  • et begrep hentet fra universitets- og høyskolesektoren
  • betegner som oftest seks til tolv måneder der ansatte i vitenskapelige stillinger fritas for plikter for å konsentrere seg om forskning og faglig utvikling
  • en ordning som ikke er lovfestet, og med ulik praksis

– Dette er nytt. Vi har ikke gjort tilsvarende systematiske satsinger tidligere. Jeg kjenner ikke til at andre norske universitet har gjort det heller, sier prorektor for forskning ved NTNU, Kari Melby, til Universitetsavisa.

NTNUs  nye «Stjerneprogram» skal støtte etableringen av nye forskertalenter på høyt internasjonalt nivå. Målesettingen er få flere stipend fra EUs forskningsråd, ERC.

Annonse

Skal vinne fram

Så langt er elleve forskere rekruttert til programmet. De er valgt ut etter resultatene fra Forskningsrådets Fripro-utlysninger Unge forskertalenter 2013 og Fellesløftet 2014.

Programmet skal i alt omfatte 15 forskere og skal koste 9,6 millioner kroner årlig.

– Det tilbyr en systematisk oppfølging av talenter som er unge i sin forskerkarriere. Det legges blant annet vekt på å bygge opp en CV som øker sjansene for å vinne fram i skarpe konkurranser, og mentorering, sier Melby.

Omdiskutert

Ifølge Universitetsavisa har satsingen på eliteforskning har vært diskutert i lengre tid ved NTNU. En av bøygene har vært ressurser, en annen er knyttet til kultur. Elitesatsing er ikke uproblematisk i en norsk universitetskultur fundert på prinsipper om lik fordeling av ressurser, skrev tidligere rektor Torbjørn Digernes i et notat til styret høsten 2012.

Melby tror samtidig at satsing på de beste kan stimulere flere til å sette seg høye ambisjoner.

– Et universitet skal gjøre mange ting – samtidig. Satse på økt kvalitet i toppen, ja, men like viktig er det å fremme kvalitet i stor bredde, sier hun.