Streiker under strengt smittevern: – Kan stå på en bro med god avstand, men kan ikke snakke så mye med folk
LUKK
Annonse
Annonse

Streiker under strengt smittevern: – Kan stå på en bro med god avstand, men kan ikke snakke så mye med folk

Av Julia Loge

Publisert 27. mai 2021 kl. 14:14

65 av Forskerforbundets medlemmer i kommunene har stått opp til streik i dag. Nå forbereder de markeringer og streikevakter.

Meklingen mellom Unio kommune og KS førte ikke fram, og fra i dag tidlig er over 7000 Unio-medlemmer tatt ut i streik. De største fagforeningene i Unio kommune er Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet. Men ni andre fagforeninger er også med i Unio kommune, deriblant Forskerforbundet, som har rundt 550 medlemmer i kommuner og fylkeskommuner.

Solidarisk med Unio

Nå er 65 av dem tatt ut i streik. Både i Bærum og Bergen er mange tatt ut i streik. Bjarne Medby, rådgiver ved Bergen byarkiv er én av dem.

– Jeg er stolt over at Unio tar ansvar for lønnsutviklingen til utdanningsgruppene i kommunal sektor. Det synd at andre hovedorganisasjoner ikke tar det samme ansvaret, sier Medby til Forskerforum.

Bjarne Medby er tillitsvalgt i Bergen kommune. Foto: privat

Medby er også tillitsvalgt i Bergen kommune og jobber nå med å organisere de 12 medlemmene som er tatt ut i første uttak, i et lokallag med 50 medlemmer.

Mange av Forskerforbundets medlemmer i kommunene har individuell lønnsfastsettelse og forhandler i en annen gruppe enn lærerne og sykepleierne, men Medby er likevel opptatt av at de er solidariske med de andre Unio-forbundene.

Planlegger små markeringer

På streikekontoret i Stavanger kommune sitter Gurid Lomeland som Forskerforbundets representant. Hun er en av 12 medlemmer i Stavanger kommune, der fire stykker er tatt ut i streik. Hun samarbeider også med tillitsvalgt for Forskerforbundet i Rogaland Fylkeskommune. De er godt i gang med ulike arbeidsgrupper som blant annet planlegger hvordan de kan synliggjøre streiken uten å samles til store markeringer.

– Vi i Forskerforbundet i Stavanger og Rogaland planlegger en fysisk markering, der vi kan stå på en bro med god avstand, men vi kan jo ikke snakke så mye med folk, av hensyn til smittevernet, så det blir mer å være synlige i bybildet, sier hun.

Selv om Forskerforbundet ikke er så mange, så er det rundt 800 i Stavanger kommune som nå streiker.

– Vi streiker sammen med mange andre ansatte i helse og skole i kommunen. Det er en Unio-streik, så vi er på lag med mange flere, sier Lomeland.

Kasper F. Solbu er tillitsvalgt i Bærum kommune. Foto: privat

Digital streikeoppstart

Yrkeshygieniker Kasper F. Solbu er den eneste som er blitt tatt ut i streik fra Bedriftshelsetjenesten i Bærum kommune, som medlem i Forskerforbundet. Forskerforbundet organiserer kun fire ansatte i Bærum kommune, og når en firedel av medlemmene skulle tas ut i streik, ble det én person, altså Solbu som er tillitsvalgt og lokallagsleder.

– Vi står sammen for en god sak i hele Unio. Vi streiker for fellesskapet, og målet er å komme til enighet sentralt, sier han til Forskerforum.

– Så får vi gjøre det beste vi kan ut fra situasjonen.

Det er uvant med streikemøte på videomøte i stedet for å samles i en stor hall, men ifølge Solbu vil det også bli både streikevakter og stands, uten å glemme smittevernet.

  • Les mer om forhandlingene: