Studentene er tilbake på campus: – Vi er veldig klare for et normalt semester
LUKK
Annonse
Annonse

Studentene er tilbake på campus: – Vi er veldig klare for et normalt semester

Av Jørgen Svarstad

Publisert 17. august 2021 kl. 00:19

Denne uken inntar studentene campusene igjen. – Vi gleder oss veldig til å få litt vanlig undervisning igjen, sier Maia Wirgenes.

Etter halvannet år med av og på med nedstengning, digitale forelesninger og stengte studentpuber og lesesaler, begynner ting å ligne på det normale for studentene.

– Vi er veldig klare for et normalt semester, sier Maia Wirgenes på vei inn på Universitetsplassen i Oslo.

Hun er fysikk- og astronomistudent på tredje året og fadder for nye studenter.

Annonse

– Jeg håper fadderbarna våre slipper det vi har vært igjennom, fortsetter hun.

For første gang siden 2019 holder Universitetet i Oslo mandag en fysisk velkomstseremoni for nye studenter.

De står riktignok godt spredt på Universitetsplassen, for av smittevernhensyn er bare studenter på noen utvalgte studieprogrammer invitert. Resten må følge den digitalt. Men det føles likevel som om ting er på vei tilbake til det vanlige.

–  Det blir litt rart, for under korona var det veldig lett å få lesesalsplass. Men nå må vi venne oss til at det blir fullt, sier Domantas Sakalys i den røde fadder-t-skjorten ved siden av.

– Plutselig ble alle borte

Men ikke la det være noen tvil. Studentene er lei av korona.

–  Det har vært kjipt. Det føles som halvparten av bachelorgraden har blitt ødelagt av korona. Det var veldig god stemning i starten. Men så ble plutselig alle borte. Man visste ikke om folk har droppet ut eller ikke, fortsetter Sakalys.

–  Vi gleder oss veldig til å få litt vanlig undervisning igjen. Vi var jo faddere i fjor også, men det var ikke så mye poeng, egentlig. Men det virker mer lovende i år, sier Wirgenes.

De starter fadderuken rolig. Etter velkomstseremonien blir det «pizza og chill» med studenter i fysikkparken på Blindern.

Velkomstseremoni UiO 2021
Folk holder god avstand under velkomstseremonien på Universitetsplassen. Foto: Jørgen Svarstad

Men de håper og tror studentfesten etter nedstengningen blir ekstra bra. Det gjør også stortingspolitikerne, som før sommeren bevilget ekstra penger til blant annet fadderukene. Statsråd Henrik Asheim understreket at han ønsker at andreårsstudentene, som gikk glipp av fjorårets fest, får bli med i år.

Kan sitte skulder ved skulder på forelesningssalen

Dessuten har studentene fått dispensasjon fra enmetersreglen. På fredag kunngjorde helseminister Bent Høie at de fikk lov til å sitte skulder ved skulder på forelesningssalene igjen.

Universitetene og høyskolene sier de fortsatt vil ha noe digital undervisning, men gjennomgangstonen er at mesteparten blir fysisk.

–  Denne høsten skal vi ta universitetet tilbake. Og jeg er så glad for at vi endelig kan tilby mer fysisk undervisning og læring på campus, sier rektor Svein Stølen i sin tale til studentene.

Han sier at det har vært et vanskelig halvannet år for mange, men at han håper denne høsten blir et vendepunkt. Og at de får en studietid som gir store og nye opplevelser, både faglig og sosialt.

–  Det har dere virkelig fortjent.

Rektor Svein Stølen taler til de nye studentene. Foto: Jørgen Svarstad

Litt bortenfor står noen førsteårsstudenter på fysikk og astronom. De håper også på et sosialt studieår.

–  Det har sett mye bedre ut i høst, så jeg håper veldig på at det skal bli mer liv på campus, sier Sara Ingebrigtsen.

Syver Ulvolden studerte i fjor på et annnet studieprogram.

–  Jeg syntes det var utrolig kjipt. Det var vanskelig å opprettholde rutinene, som å trene og sitte på campus å lese. Så blir du plutselig presset inn på et syv kvadratmeters soverom, sier han.

–  Så jeg håper det blir litt mer åpent, og at det forblir åpent. Så du kan ta en utepils og sånt, sier han.

Les også: