Sykehusstreiken er over
LUKK

Sykehusstreiken er over

Av Jørgen Svarstad

Publisert 16. juni 2021 kl. 12:07

Unio spekter har gått med på frivillig lønnsnemd.

620 ansatte ved sykehusene har vært i streik, og den skulle egentlig trappes opp på mandag. Men nå er streiken avblåst, melder Unio på sine nettsider. De har gått med på frivillig lønnsnemd.

Forhandlingsleder Lill Sverresdatter Larsen sier i meldingen at de ble kalt inn til arbeidsministeren med trussel om tvungen lønnsnemd. Som kjent ble det også tvungen lønnsnemd i kommunestreiken og i Oslo-streiken.

– Nå er vi tatt i tvungen lønnsnemnd to ganger på rappen. Da vi var hos statsråden, var det helt klart at vi ikke ville få streike videre ved sykehusene. Da bestemte vi oss for heller å be om en frivillig nemnd. Det gir oss flere muligheter, sier Larsen.

Til VG uttaler hun.

– Vi fikk varsel om tvungen lønnsnemd fordi en sykepleiervakt i en særskilt funksjon ved Oslo Universitetssykehus ikke ville bli fylt klokken 1600. Vi ble varslet om at det ble vurdert som om fare for liv og helse og at tvungen lønnsnemd ville inntre fra det tidspunktet, sier Larsen.

– Vi valgte i stedet å søke en løsning med frivillig lønnsnemd, som vi er blitt enige  med Spekter om. Det betyr blant annet at vi får en lønnsnemd med personer vi selv får plukke ut, sier hun.

Hun understreker at streikeviljen hos medlemmene fortsatt var stor, men sier at Unio måtte ta ansvar når tvungen lønnsnemnd var det eneste andre alternativet som lå på bordet.

Unio hadde varslet et et nytt stort streikeuttak ved sykehusene fra mandag. Ytterligere 243 skulle bli tatt ut streik. Da ville 863 medlemmer i Unio vært i streik ved helseforetakene.

De fleste er sykepleiere i Sykepleierforbundet. Men også Forskerforbundet har ansatte ved helseforetakene, og 39 medlemmer av forbundet har vært i streik. Flertallet av disse jobber ved Oslo universitetssykehus, blant annet som ernæringsfysiologer, konsulenter, rådgivere og logopeder.

Les også: