UiT har omfattende samarbeid med Russland: –Veldig mye av vår aktivitet må legges på is
LUKK

UiT har omfattende samarbeid med Russland: –Veldig mye av vår aktivitet må legges på is

Av Jørgen Svarstad

Publisert 28. februar 2022 kl. 23:33

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Tromsø synes det er riktig å avstå fra forskningssamarbeid med Russland nå.

Norske universiteter og høyskoler har mange samarbeidsprosjekter med russiske forsknings- og høyere utdanningsinstitusjoner.

Men med Russlands invasjon av Ukraina, er det usikkert hva som skjer med samarbeidet. Kunnskapsdepartementet har varslet at det skal gjøre en «grundig gjennomgang av alt som har med Russland å gjøre». I det ligger det at det kan komme sanksjoner.

Men uavhengig om det kommer egne sanksjoner på kunnskapsfeltet, gjør andre straffetiltak og restriksjoner det vanskelig å samarbeide. For eksempel har Norge og Russland stengt luftrommet for hverandre. Banktransaksjoner med Russland er også blitt vanskelig etter at russiske banker ble utestengt fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Over 70 prosjekter

Universitetet i Tromsø vil merke dette godt. De har et omfattende samarbeid med russiske instiusjoner. Rektor Dag Rune Olsen opplyser at de 40-50 institusjonsavtaler og over 70 eksternfinansierte prosjekter med russiske partnere. Og i tillegg mange prosjekter mellom enkeltforskere.

− Det betyr at veldig mye av vår aktivitet må legges på is for en periode, sier han.

− Helt uavhengig av hva regjeringen beslutter, så er det klart at samarbeidet allerede har blitt svært krevende. Det er ingen trivialitet å samarbeide med et land i krig. Jeg ser rett og slett ikke for meg hvordan vi på kort sikt skal greie å opprettholde samarbeidet, sier han.

Kunnskapsdepartementet har invitert sektoren til et møte om samarbeidet med Russland på tirsdag.

Dag Rune Olsen sier han forventer at prosjekter med offentlig russisk finanisiering som blir rammet først.

− Og så tror jeg kanskje norske institusjoner får en oppfordring til å avstå fra samarbeid i en periode, sier han.

− Ikke urimelig å avstå fra samarbeid

Dag Rune Olsen synes det er riktig å avstå fra samarbeid med Russland akkurat nå.

− Slik situasjonen er nå, synes jeg ikke det er urimelig på noe som helst måte. Situasjonen er mer alvorlig enn noen kunne seg for seg i sitt verste mareritt, sier han.

− UiT ønsker langvarig samarbeid med russiske institusjoner, tuftet på respekt og tillit over år. Men vi ser at det blir ekstremt krevende slik situasjonen er. Men vi håper jo at forskningssamarbeid, og ikke minst studentutveksling og utveksling av forskere, normaliserer seg. Men det er vanskelig å se at det kan skje på kort sikt, i hvert fall slik situasjonen er i dag.

Les også: