Verken Sp eller Ap vil love å fjerne ABE-kutt umiddelbart
LUKK

Verken Sp eller Ap vil love å fjerne ABE-kutt umiddelbart

Av Julia Loge

Publisert 14. september 2021 kl. 22:13

Opposisjonspartiene har programfestet å fjerne budsjettkuttene, men det er ikke sikkert det skjer i 2022-budsjettet.

Jonas Gahr Støre, som med all sannsynlighet blir ny statsminister, har allerede begynt samtalene med sine foretrukne regjeringspartnere, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Deretter følger regjeringsforhandlinger og en ny regjeringsplattform.

Første politiske prøvelse for den nye regjeringen blir statsbudsjettet. Det er den borgerlige regjeringens siste hilsen, for det er Erna Solberg som har forberedt budsjettet og legger det fram den 13. oktober. Deretter blir det opp til det nye Stortinget å foreslå og vedta endringer.

Ett skritt om gangen

Ap, Sp og SV har gått til valg på å fjerne den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen), som Solberg-regjeringen innførte.

Den går ut på at alle statlige virksomheter har fått et flatt kutt i sine budsjetter på mellom 0,5 og 0,8 prosent. Tanken er at dette skal få dem til å drive mer effektivt.

Men det er ikke sikkert de klarer å stoppe ABE-kuttene ved første anledning, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg i Ap.

– Jeg spent på hvor vanskelig Høyre-regjeringen gjør det for oss, for det er de som legger fram forslaget. Jo større kuttet er, jo vanskeligere er det å gjøre noe med det, sier Solberg.

Marit Knutsdatter Strand, som fortsetter som representant for Senterpartiet, kan heller ikke love at ABE-kuttene forsvinner helt fra 2022-budsjettet.  

– Vi må se på omfanget og rammene, jeg kan ikke love noe på vegne av budsjettet ennå. Nå må vi ta ett steg om gangen, det er mye som skal forhandles om, da er retningen for Senterpartiet det viktigste, så må de konkrete budsjett-tiltakene komme i neste omgang, sier Strand.

Klare for bråk

Sofie Marhaug, nyvalgt stortingsrepresentant for Rødt i Hordaland, har sett ABE-kuttene fra innsiden, som stipendiat og styremedlem ved Universitetet i Bergen.

– Det er flate kutt inn i evigheten, som særlig går utover høyere utdanning, når man skal effektivisere seg samtidig som det kommer flere studenter. ABE-reformen er egentlig en mistillitsreform mot offentlig sektor.

Marhaug tror ikke Rødt blir invitert inn i budsjettforhandlingene, men med en stortingsgruppe på åtte personer, er de klare til å markere seg for økt grunnfinansiering for universiteter og høyskoler.

­– Kuttene struper sektoren. Jeg håper at Ap, Sp og SV gjør noe med det. Hvis ikke skal vi lage bråk, det er det som er så fint med å ha oss på Stortinget.

  • Les også: