Vil kreve millioner fra Nord universitet hvis de legger ned lærerutdanningen på Nesna
LUKK
Annonse
Annonse

Vil kreve millioner fra Nord universitet hvis de legger ned lærerutdanningen på Nesna

Av Lina Christensen

Publisert 28. mai 2021 kl. 11:10

Senterpartiet mener nedleggelse av lærerutdanningen på Nesna kan bli dyrt for Nord universitet.

– Jeg synes dette er en veldig provoserende beslutning, sier Marit Arnstad i Senterpartiet til NRK.

Sommeren 2019 bestemte styret ved Nord universitet å legge ned den 103 år gamle lærerutdanningen på Nesna. Dette førte til store protester blant de ansatte. Saken har også blitt behandlet i Stortinget, men heller ikke dette førte fram.

Tidligere denne uken ble det klart at Nord universitet har sendt ut varsel om endringsoppsigelse til rundt 60 ansatte ved Nesna. Det betyr at de ansatte får tilbud om ny kontrakt, som innebærer å bytte arbeidsplass til campus i Bodø, Levanger eller Mo i Rana. Hvis de ikke godtar tilbudet, så mister de jobben.

Fakta
Nord universitet ble etablert 1. januar 2016 etter at Høgskolen i Nesna ble fusjonert med Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag.

I juni 2019 ble det vedtatt ny studiestedstruktur, som innebærer at Nesna blir avviklet som studiested i 2022.

I mai 2021 fikk 60 ansatte ved lærerutdanningen i Nesna varsel om endringsoppsigelse. Hvis de godtar avtalen må de bytte arbeidssted til campus i Mo i Rana, Bodø eller Levanger.

– Nord har brutt avtalen de selv gikk inn i, samtidig som de beholder pengene

Marit Arnstad i Senterpartiet mener dette bryter med beslutningen som lå til grunn da daværende Høgskolen i Nesna ble del av Nord universitet.

– I fusjonsavtalen var det enighet om at høyskolen skulle bestå. Nå velger Nord universitet å foreta en endelig nedlegging. Det kommer ikke Senterpartiet til å akseptere, sier Arnstad.

Da Nesna ble en del av Nord universitet, gikk den daværende høgskolen inn med nærmere 130 millioner kroner, skriver NRK. Arnstad mener derfor at Nord Universitet må betale tilbake deler av beløpet, dersom lærerutdanningen på Nesna legges ned.

– Nord har brutt avtalen de selv gikk inn i, samtidig som de beholder pengene. En del av det må de betale tilbake, sier Arnstad.

På spørsmål om hvor stort beløp det er snakk om, svarer Sp-politikeren følgende:

– Vi må komme tilbake til beløpet. Det avhenger blant annet av hva som er det økonomiske behovet ved en reetablering.

Advarer mot politisk spill

Arnstad får ikke støtte av prorektor ved Nord universitet, Ketil Eiane. Han mener det er uheldig at nedleggelsen av campus Nesna har blitt en diskusjon om penger.

– Jeg vil advare politikere mot å drive et spill som går ut på å redusere rammebetingelsene våre. Dette er penger vi trenger for å utføre samfunnsoppdraget vårt, sier Eiane til NRK.

– En del av oppdraget er å tilby gode, desentraliserte utdanninger, slik at man kan utdanne for eksempel sykepleiere, lærere og barnehagelærer der de trengs mest. Å kutte i det økonomiske grunnlaget vil gå ut over distriktenes tilgang til kompetanse, sier han.

  • Les mer: