Vil ikke tilbakebetale millionbeløp til Kunnskapsdepartementet uten rettslig prøving.
wideroe-tine
Rektor ved Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology Tine Widerøe. Foto: Westerdals Oslo ACT

Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology motsetter seg kravet fra Kunnskapsdepartementet om å betale tilbake 35 millioner kroner i statstilskudd.

– Vårt ansvar er å sikre at Westerdals Oslo ACT ikke blir påført kostnader høyskolen ikke skal ha, og vi ser frem til at en uavhengig instans avgjør disse spørsmålene. Departementet er varslet om vår avgjørelse.

Det sier Westerdals-rektor Tine Widerøe i en pressemelding. Meldingen kommer etter at Kunnskapsdepartementet har varslet tilsyn med høyskolen.

Uavhengig prøving

Westerdals går dermed til søksmål mot staten for å slippe å betale millionbeløpet som ble utbetalt til høyskolen i perioden 2002-2012, som departementet konkluderer at skolen ikke hadde krav på. Westerdals understreker at utbetalingen skjedde til den «tidligere skolen Westerdals School of Communication» og skriver videre at saken omhandler forhold knyttet til «en annen skole enn Westerdals Oslo ACT og som ligger mange år tilbake i tid.»

På spørsmål fra Forskerforum om høyskolen med dette mener at det juridiske ansvaret for en institusjons handlinger opphører ved en fusjon, svarer kommunikasjonssjef Vibecke Osfoss:

– Mulig vi har formulert oss upresist. Vi anerkjenner at Westerdals Oslo ACT er juridisk arvtaker etter Westerdals School of Communications. Grunnen til at vi retter søksmål mot Kunnskapsdepartementet, er for å få en prøving av rettmessigheten av vedtaket fra de uavhengige domstolene.

Ikke uventet

Kunnskapsdepartementet kommenterer saken kort til Dagens næringsliv:

– Vi har hatt tett dialog med skolen i denne saken, og det kommer ikke helt uventet at de vil ta saken for retten. Det er en beslutning vi tar til etterretning, skriver statssekretær Bjørn Haugstad til DN.