Minst 26 000 smittet og 64 døde ved amerikanske universiteter og høyskoler
LUKK

Minst 26 000 smittet og 64 døde ved amerikanske universiteter og høyskoler

Av Jørgen Svarstad

Publisert 28. august 2020 kl. 13:39

Mange universiteter og høyskoler stenger nå dørene for studenter på grunn av smitteutbrudd.

Den 20. august, ti dager etter at semesteret startet, kunngjorde North Carolina State University at all undervisning for lavere grads studenter kun skal være digital resten av dette semesteret.

Bakgrunnen var det var identifisert tre smitteklynger i studenthus utenfor campus de siste to dagene som kan knyttes til «fester og oppførsel som er utenfor våre standarder og guvernørens pålegg».

«Å bekjempe covid-19 er en stor utfordring, selv når alle følger smittevernreglene. Dessverre er det slik at noen få personers handlinger setter helsen og tryggheten til de andre i samfunnet i fare», skrev universitetets leder, kansler Randy Woodson, i en melding på universitetets nettside.

Mange har blitt smittet etter at universiteter og høyskoler gjenåpnet i høst. Universiteter som planla vanlige forelesninger, har på grunn av smitteutbrudd bestemt seg for å sende studenter hjem for å følge undervisningen foran skjermen.

Det gjelder for eksempel Universitetet i Nord Carolina (UNC) og University of Notre Dame, som hver har hatt over 400 covid-19-tilfeller siden midten av august.

20 000 tilfeller siden juli

Onsdag denne uken presenterte The New York Times en oversikt over hvor mange smittetilfeller og covid-19-relaterte dødsfall det har vært ved amerikanske universiteter og høyskoler. I undersøkelsen har de inkludert 1500 universiteter og høyskoler.

Siden pandemien brøt ut, har det vært minst 26 000 smittetilfeller. Det har vært over 64 dødsfall.  Det har vært tilfeller ved mer enn 750 høyere utdanningsinstitusjoner, ifølge avisen.

Flest smittetilfeller har det vært ved Universitetet i Alabama i Birningham (972), UNC (835), University of Central Florida (727) og Universitetet i Alabama (568).

Tallene viser også at over 20 000 av smittetilfellene har kommet siden juli.

Men for å sette det i perspektiv: Det er rundt 20 millioner studenter i USA.

Som Forskerforum har skrevet tidligere, har flere tusen universitetsansatte i USA mistet jobben på grunn av korona. Institusjonene er avhengig av skolepenger, og særlig det at internasjonale studentene uteblir, rammer dem hardt. Flere universiteter og høyskoler har også gått konkurs.

  • Les også: