Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

Bare to studenter tør å satse på olje

Av Jørgen Svarstad

Publisert 24. februar 2017

For tre år siden begynte 60 studenter, skriver DN.

Henrik Ågrav og Liu Iu er de to eneste førsteårsstudentene som satser for fullt på Norges største næring ved NTNU, skriver Dagens Næringsliv.  Til sammenligning begynte 60 studenter på petroleumsfag studenter for tre år siden.
 Mange er påvirket av at det går dårlig i markedet, sier Ågrav, til Dagens Næringsliv.

– Men etter fem år er det nye muligheter overalt. At markedet er nede nå betyr ikke at det er nede om fem år, sier Liu.

Oljenedturen kan være over 
Mye kan tyde på at bunnen allerede er nådd. Torsdag publiserte Statistisk sentralbyrå sin investeringstelling.  For første gang på lang tid er investeringsanslagene nå blitt oppjustert. Oljeselskapene anslår nå at de vil investere for 149,4 milliarder kroner i 2017. Det er 1,9 prosent mer enn de anslo i forrige kvartal skriver Dagens Næringsliv. Bunnen kan være nådd, tror olje- og energiminister Terje Søviknes.– Mange har pekt på at 2017 antageligvis er året da det bunner ut. Jeg opplever når jeg er rundt nå, at det er gryende optimisme, forsiktig optimisme, både i leverandørindustrien og oljeselskapene. Jeg ser lyst på årene som kommer sier han til avisen.
Men han er skremt over å høre at det bare er 90 studenter igjen på petroleumsfag i Trondheim. Søkertallene ved andre oljeutdanninger viser samme tendens. I Stavanger falt søkertallene med 70 prosent fra 2015 til 2016. Klassene blir ikke fylt opp.– Jeg er redd for at det er litt tynt nå, altså, sier Søviknes.Halvparten falt fra 

Henrik Ågrav og Liu Iu startet sammen med 17 andre studenter i høst, men disse har falt fra, og nå er det bare de to igjen. Også rundt halvparten av de 60 oljestudentene som startet for tre år siden, har sluttet, skriver Dagens Næringsliv.

Lørdag har Dagens Næringsliv en oppfølger til saken. Der hevder Egil Tjåland, instituttleder Institutt for petroleumsteknologi og geofysikk ved NTNU, at tallene er misvisende fordi langt flere enn 90 studenter har studierett, totalt 266 studenter.

Mens norske studenter skygger unna oljefag, er interessen fra utenlandske studenter upåklagelig.
– Vi har fremdeles enorm søknad fra utenlandske studenter, sier Egil Tjåland til avisen.
Han oppgir at 1200 søkere meldte seg til 30 studieplasser i 2016.