Ber om adgang til å forske

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 25. januar 2013

Den tidligere kreftforskeren Jon Sudbø ble tatt i grov forskningsjuks. Nå søker han om legeautorisasjon uten begrensninger, heller ikke for forskning.

ber-om-adgang-til---forske


Jon Sudbø får skryt fra fylkestannlegen som anbefaler søknaden hans. Foto: Oslo universitetssykehus

Fakta

 

Analysen av arbeids- og lønnsforhold for mellombels tilsette arkeologar (MAARK) viser at arkeologane

  • hadde ei gjennomsnittsinntekt på 326 424 kroner i 2011
  • får låg grunnpensjon i folketrygda
  • mistar opptening på grunn av månader utan arbeid kvart år
  • tapar opptening på mange, kortvarige kontraktar
  • må handtere svært mange ulike pensjonsordningar

Jon Sudbø søker nå Statens helsetilsyn om å få tilbake autorisasjoner som tannlege og lege, som gir ham adgang til å forske, skriver VG. Fylkestannlegen i Telemark har skrevet et følgebrev til søknaden, som anbefaler at Sudbø får lov til å drive offentlig finansiert forskning på tannhelse.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt søknaden fra Sudbø. Den er under behandling, sier avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn til VG.

Vil styrke pasientnær forskning

Det er syv år siden overlege Jon Sudbø ble avslørt for omfattende forskningsjuks i sin kreftforskning. Han ble fratatt autorisasjon og doktorgraden, men fikk etter hvert lov til å jobbe som tannlege uten forskningsmulighet.

Nå ønsker Sudbø denne begrensningen opphevet.

Søknaden hans til Helsetilsynet er anbefalt av tidligere fylkestannlege Tor Hildre i Telemark, Sudbøs arbeidsgiver inntil i fjor. Intensjonen er å styrke pasientnær forskning også i Distrikts-Norge.

– Gjør en kjempejobb

– Sudbø gjør en kjempegod jobb i Seljord. Folk er veldig begeistret for ham. Med hans erfaring og kompetanse som forsker kan han bli en nøkkelperson for å få i gang mer forskning i tannhelsetjenesten. Han er en kjemperessurs, sier Hildre til VG.

Sudbø selv ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.