Av Julia Loge
Publisert 26. september 2019 kl. 10:02
Siden 2016 har danske utdanningsinstitusjoner skullet spare 2 prosent årlig i et system som tilsvarer avbyråkratiserings- og effektivitetsreform (ABE-reformen) i Norge, der regjeringen har pålagt alle statlige virksomheter på kutte budsjettet med 0,5-0,7 prosent årlig.
To prosent årlige kutt betyr at danske universiteter og høyskoler har kuttet budsjettene med 8 prosent siden 2015, eller rundt 1,3 milliarder kroner som følge av omprioriteringsbidraget, skriver det danske Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemelding.
– Utdannelse til våre barn og unge er en viktig del av vår velferd, og regjeringen setter velferd først. Derfor vil vi stoppe omprioriteringsbidraget. Gode utdannelser er en investering i fremtiden. Jeg har vært rundt på mange utdanningsinstitusjoner, og jeg kan se og høre, at de økonomiske rammer betyr noe for kontakten med underviserne, antallet undervisningstimer og mer tilbakemeldinger, sier utdannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Danske universiteter og høyskoler har budsjettert med rundt 305 millioner danske kroner i kutt i 2020. Men i forslaget til statsbudsjett for 2020 foreslår regjeringen å stoppe.
– At omprioriteringsbidraget stopper er ikke det samme som at universiteter og høyskoler får mer penger – det vet vi godt. Vi vil gi institusjonene stabile rammer, i stedet for at de hele tiden skal lete etter nye steder å spare. Det er et viktig første skritt, sier Halsboe-Jørgensen.