Publisert 30. januar 2017 kl. 15:11
Murhaf Fares er doktorgradsstipendiat i informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO). Han hadde gledet seg til et fire måneders opphold ved Boulder University i den amerikanske delstaten Colorado. Han hadde i utgangspunktet alle formalia på plass. Men Fares er syrisk statsborger. Derfor slipper han trolig ikke inn i USA.
– Jeg tror ikke Donald Trump kommer til å gi seg på dette. Jeg er ikke veldig optimistisk, sier han til Forskerforum.
Det var NRK som først fortalte historien Murhaf Fares.
Forrige fredag skrev president Donald Trump under en presidentordre om store endringer i utlendingspolitikken. Hensikten er å hindre islamske terrorister å komme til landet. Blant annet er det et generelt innreiseforbud på 90 dager for mennesker fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Det rammer forskere fra disse landene.
Les også: Professor saksøker Donald Trump
Alle flyktninger blir nektet innreise til USA i en periode på 120 dager, mens syriske flyktninger blir utestengt på ubestemt tid.
Skulle leie hus
Forrige onsdag skulle Murhaf Fares egentlig takke ja til tilbud om å leie hus i Boulder. Men han fikk kalde føtter da han leste om Trumps utkast til innreiseforbudet i The Washington Post.
– Jeg hadde gledet meg. Jeg skulle samarbeide med en professor som har laget en av ressursene jeg bruker i avhandlingen min, sier Fares.
Fares kom til Norge som student i 2011. Han tok mastergraden sin ved UiO, og fortsatte som p.hd.-kandidat.
Les også: Når doktorgraden blir for vanskelig
Han er kritisk til at forskere stenges ute fra USA.
– Systematisk forskning er bygd på åpenhet og gjennomsiktighet. Folk kommer sammen, uavhengig av bakgrunn, for å dele informasjon. Nå spiller det ikke noen rolle at du er forsker ved Universitetet i Oslo. Det som betyr noe er at du er fra Syria, sier han.
Ble stoppet på flyplassen
Amerikanske medier har fortalt mange historier om forskere som plutselig blir nektet adgang til landet.
Den iranske forskeren Samira Asgari har nylig fullført doktoravhandlingen sin ved forskningsinstituttet EPFL i Lausanne i Sveits. Nå var hun klar til å starte i ny jobb ved Brigham and Women’s Hospital i Boston, der hun skulle forske på tuberkolose. Hun skulle fly fra Genova til Boston, og mellomlande i Frankfurt. Men da hun skulle gå om bord i flyet i Frankfurt lørdag morgen, ble hun stoppet. Hun fikk beskjed om at visumet hennes ikke lenger var gyldig. Hun fikk ikke billetten refundert, men i stedet en enveisbillett tilbake til Genova. Hun har ingen steder å bo og ingen jobb å gå til. Kjæresten hennes hadde også sluttet i sin jobb for å støtte Asgaris akademiske karriere.
– Jeg ble veldig sjokkert over at all min innsats og alt jeg har gjort, kan reverseres så lett, sier hun til The Verge.
– Karrierer og liv blir ødelagt
– Karrierer og liv blir ødelagt, sier Josh Plotkin ved University of Pennsylvania til The Atlantic. Han forteller om en iransk postdoktor-kollega som var utenlands da Donald Trump signerte ordren.
– Han er adskilt fra partneren sin, og kommer trolig ikke til å klare å komme på jobbintervjuene ved fakultetet som skal finne sted de neste ukene. Denne postdoktoren forsket på nye måter å behandle HIV og aids, forteller han.
Plotkin minner om at utenlandsreiser er en uunngåelig del av moderne vitenskap. Mange forskere har utenlandske samarbeidspartnere og deltar på utenlandske konferanser.
Nobelprisvinnere protesterer
I løpet av helgen og mandag formiddag har over 7000 ansatte ved undervisnings- og forskningsinstitusjoner signert et opprop der de ber om at president Trump må revurdere forbudet. Blant de som støtter oppropet er 25 tidligere nobelprisvinnere. I oppropet omtaler de presidentordren som diskriminerende, inhuman, ineffektiv, skadelig for USAs interesser og «uamerikansk»
De skriver videre at innreiseforbudet «svekker betydelig USAs lederrolle innenfor høyere utdanning og forskning.»
Rektor ved Universitet i Oslo Ole Petter Ottersen reagerer sterkt på innreiseforbudet. I et innlegg på bloggen sin, som også er publisert på Forskerforum.no, kaller han presidentorden for «et angrep på det akademiske fellesskapet».
«Jeg ber våre egne politiske myndigheter ta klar avstand fra den nye presidentordren. Den går imot menneskerettighetene, er ødeleggende for det akademiske fellesskapet og skaper nye fronter i en verden som så sårt trenger tillit og forståelse over landegrensene», skriver han.
– Jeg har mange dyktige venner som ikke kan komme tilbake til USA for å fullføre graden sin, bare fordi de dro tilbake til sine hjembyer for å besøke foreldrene sine, sier Saeed Mehraban, en iransk ph.d.-kandidat ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) til The Atlantic.
– Jeg elsker det amerikanske folket
Han er for øyeblikket Texas-byen Austin for å møte veilederen sin. Likevel er han bekymret for om det er trygt å fly tilbake til Boston.
– Jeg kom til Amerika for å forske, og jeg har fortsatt ingen andre intensjoner, sier han.
– Jeg elsker det amerikanske folket. Jeg hater ikke engang Trump. Jeg tror han ville sett annerledes på det hvis vi tok en kopp te sammen en gang.