Elsevier-avtale i boks for Sverige
LUKK

Elsevier-avtale i boks for Sverige

Av Julia Loge

Publisert 11. desember 2019 kl. 16:08

Etter halvannet år uten tilgang til tidsskriftene fra gigantforlaget Elsevier har Sverige også fått en nye avtale med åpen tilgang.

Siden 1. juli 2018 har svenske universiteter måttet klare seg uten tilgang til de vitenskapelige tidsskriftene til Elsevier, som er verdens største forlag for akademisk publisering. Nå får de igjen tilgang til å lese i gigantens nesten 3000 vitenskapelige tidsskrifter, ifølge Tidningen Curie.

I den nye avtalen får svenske forskere ubegrenset tilgang til åpen publisering i Elseviers åpne tidsskrifter i tillegg til at 100 artikler årlig kan publiseres med åpen tilgang i de såkalte hybridtidsskriftene i Cell Press. Det er omtrent så mange artikler som svenske forskere publiserer der allerede. I topptidsskriftet The Lancet sikrer avtalen fri lesing, men ikke åpen publisering.

Fornøyd forhandler

Den gamle avtalen gjaldt bare lesing, slik at forskere måtte betale for åpen publisering. Bibsamkonsortiet mener derfor at de kan spare penger i den nye avtalen.

Wilhelm Widmark, overbibliotekar Wilhelm Widmark ved Stockholms universittetsbibliotek og nestleder i Bibsamkonsortiet, er fornøyd med avtalen.

– Det er et skritt i riktig retning. Vi er de førsta som har fått igjenom en sånn avtale med Cell press. Avtalen er transformativ, en overgangsavtale på vei mot målet at 100 prosent av vitenskapen som produseres med skattepenger skal kunne leses åpent av alle, og ikke bli låst inne bak betalingsmurer. Man skal kunne bygge videre på vitenskap uten å betale for den, sier Widmark til Curie.

Internasjonal trend

Norge inngikk en ny avtale med Elsevier i april i år. Det samme har Ungarn gjort. Nederland er i forhandlinger, mens både Tyskland og University of California har sagt opp avtalene sine, uten å være i forhandlinger om nye.

Vitenskapelig publisering er en veldig lønnsom bransje. RELX Group, som eier Elsevier, hadde et overskudd på 37 prosent i 2018. Mange har reagert på de store inntektene og på at forskerne må gi opphavsretten videre til forlagene.

  • Les også: