Norge og Elsevier med avtale om åpen tilgang
LUKK
Annonse
Annonse

Norge og Elsevier med avtale om åpen tilgang

Av Jørgen Svarstad

Publisert 23. april 2019 kl. 10:05

– Denne avtalen er et viktig skritt for arbeidet vårt for åpen tilgang til forskning, sier forskningsminister Iselin Nybø (V).

I mars ble det klart at norske forskningsinstitusjoner ikke klarte å bli enige med ny avtale med Elsevier, som er verdens største vitenskapelige forlag, om en ny avtale om tilgang til deres tidsskrifter. Ifølge de norske forhandlerne ville ikke Elsevier oppfylle de norske kravene om åpen tilgang til forskningsartikler, og universiteter og høyskoler lå an til å miste tilgangen til 2400 tidsskifter.

Avtale om åpen tilgang

Men nå melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding at Norge har undertegnet en avtale med Elsevier. Den innebærer at norske forskere fortsatt kan lese de fleste Elsevier-tidsskriftene. Dessuten sikrer den at forskere kan publisere artiklene sine åpent uten ekstra kostnad i de aller fleste av Elseviers tidsskrifter. Vanligvis må som kjent forskeren eller institusjonen betale en avgift hvis artikkelen skal bli åpent tilgjengelig for alle. Publiseringsavgiften ligger ofte på rundt 20 000 kroner.

Annonse

«Publiser og les»-avtale

Det er snakk om en såkalt «publiser og les»-avtale frem til 2021 hvor forskningsinstitusjonene betaler for åpen publisering av alle norske artikler i om lag 1400 av Elseviers tidsskrifter. Samtidig opprettholder man lesetilgangen for de norske institusjonene til artikler som ennå ikke er åpne i abonnementstidsskriftene. Ansatte og studenter ved institusjonene får lesetilgang til tidsskriftene i databasen ScienceDirect.

Iselin Nybø:– Plan S gir resultater

– Denne avtalen er et viktig skritt for arbeidet vårt for åpen tilgang til forskning, og viser at arbeidet med Plan S gir resultater, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Plan S, som Norge har signert, krever at all forskning finansiert av Forskningsrådet fra neste år skal publiseres i tidsskrifter med åpen tilgang.

Norge første land med slik avtale

Norge er det første landet som inngår en avtale med Elsevier ifølge pressemeldingen. Et betydelig antall artikler kan publiseres åpent hvert år, uten at det blir noe dyrere. Kostnadene for publisering ligger innenfor rammen for det institusjonene betaler i dag.

– Denne avtalen gjør at den store majoriteten av norske forskere kan publisere sin forskning åpent i Elseviers tidsskrifter. Samtidig vil jeg understreke at vi på ingen måte er i mål med arbeidet med åpen tilgang, sier Nybø.

Fremdeles er nemlig viktige medisinske og naturvitenskaplige tidsskrifter som The Lancet og Cell utenfor avtalen, og det samme er noen av de viktigste tidsskriftene som Elsevier utgir på vegne av vitenskapelige selskaper.

– Det betyr at vi må fortsette å holde trykket oppe overfor forlagene for at våre fremste forskere skal kunne publisere åpent også i de mest prestisjetunge tidsskriftene. Målet er full overgang til åpen publisering, og forlagene må vise at de ønsker å bidra til dette for hele sin portefølje, sier Nybø.

Les også: