Av Julia Loge
Publisert 21. november 2018 kl. 09:31
I sitt alternative budsjett satte KrF av 20 millioner til museet, og sa at de ville forhandle med regjeringen om vikingskipene, men dette kom ikke med i budsjettavtalen regjeringspartiene og KrF presenterte tirsdag kveld.
Som Forskerforum har fortalt, har vikingskipene på Vikingskipmuseet på Bygdøy begynt å sprekke opp. Et nytt museum har vært under planlegging siden 2014, men det kommer altså ikke én krone til å starte på det ferdig prosjekterte museet eller arbeidet med å sikre skipene.
Universitetet i Oslo, som eier vikingskipene, må vurdere å stenge museet hvis de ikke får penger, har prorektor Gro Bjørnerud Mo uttalt.
Av andre nye tiltak i budsjettavtalen, er en en utredningspakke på 5 millioner til Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Stavanger til å planlegge en klinisk master i medisin gjennomført i Stavanger over tre år. Oppstart for dette er satt til høsten 2019.
Regjeringens opprinnelige forslag hadde heller ikke satt av penger til nye studieplasser, men i avtalen med KrF er det kommet inn 195 nye plasser.
I tillegg skal jordmordutdanningen ved Universitetet i Stavanger styrkes med 1 million kroner. Høyskolen for dansekunst får 1 million ekstra, og UIAs senter for yrkesfag styrkes med 3,9 millioner.
Høyskolene og universitetene får også styrket posten for driftsutgifter med 5 millioner kroner.
Norsk studentorganisasjon (NSO) hadde samlet inn over 20 000 underskrifter mot en omlegging i stipendordningen som innebærer at studenter som ikke fullfører graden mister omgjøring fra lån til stipend. 28 organisasjoner, inkludert Unio og Universitets- og høyskolerådet, støttet kravet om å fjerne kuttet. Likevel fikk ikke studentene gjennomslag. Nå varsler de demonstrasjoner over hele landet 29. november.
«Forslaget legger alt ansvar for frafall i høyere utdanning over på studentene fremfor å ta tak i utfordringene som bidrar til at studenter ikke fullfører. Vi er bekymret for alle studenter som møter barrierer for å fullføre sin grad, som sykdom, manglende tilrettelegging i studietiden, dårlig rådgivning eller andre forståelige grunner. Disse studentene vil nå straffes med høyere gjeld.», skriver NSO.