Filter Nyheter felt for sak om NTNU-Eikrem
LUKK

Filter Nyheter felt for sak om NTNU-Eikrem

Av Julia Loge

Publisert 28. oktober 2020 kl. 13:57

PFU reagerte på konstaterende formuleringer og feller Filter Nyheter for granskning av Øyvind Eikrems aktiviteter på Facebook.

Filter Nyheter har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten, ifølge Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver fagbladet Journalisten. Punktet gjelder kildekritikk og kontroll av opplysninger.

Utvalget behandlet onsdag en klage mot Filter Nyheter fra Øyvind Eikrem, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU i Trondheim.

Den innklagede artikkelen ble publisert 20. februar 2020, med tittel «NTNU-Eikrem brukte hemmelig Facebook-konto til å hisse opp rasistiske nettdebatter». Artikkelen er illustrert med et bilde av Eikrem og klipp fra den hemmelige Facebook-kontoen.

Burde tatt forbehold

Filter Nyheter hadde tre anonyme kilder, samt to som ikke ville bli sitert, som sa at det var Eikrem som sto bak den rasistiske kontoen. Spørsmålet er om de likevel burde tatt mer forbehold når de presenterte at Eikrem sto bak.

– Jeg ser ikke at jeg har fått dokumentert godt nok, via de anonyme kildene, at han står bak alt dette. Derfor mener jeg de skulle ha tatt flere forbehold. Det hadde ikke kostet veldig mye, de hadde fått fram akkurat det samme, NRK-redaktør Stein Bjøntegård, ifølge Journalisten.

Eikrem hadde klaget inn Filter Nyheter for brudd på ni punkt i Vær varsom-plakaten. Punktene gjelder blant annet identifisering, imøtegåelse og presis gjengivelse, i tillegg til kontroll av opplysninger. Filter Nyheter har avvist klagen, og mener klager ikke peker på noen feil i artiklene.

Forskerforum har sitert Filter Nyheters sak.

To år i søkelyset

NTNU har startet en personalsak på bakgrunn av dekningen til Filter Nyheter, med faktaundersøkelse og gjennomgang av elektroniske medier. Det har stormet rundt Eikrem i to år, siden han høsten 2018 ble intervjuet på nettstedet Resett om et dobbeltdrap i Trondheim. Studenter og kollegaer ved Institutt for sosialt arbeid på NTNU reagerte på intervjuet.

Etterhvert utviklet debatten seg til å dreie om sosialt arbeid som fag, universitetsansattes ytringsfrihet og Eikrems personlige holdninger.

  • Les mer: