Flere medier melder at Kjerkol er felt for fusk
LUKK

Flere medier melder at Kjerkol er felt for fusk

Av NTB og Asle Olav Rønning

Publisert 11. april 2024 kl. 12:44

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er felt for juks, og masteroppgaven underkjennes, erfarer TV 2 og NRK.

NTB skriver at nemnda ikke har offentliggjort konklusjonen, men at helseministeren tidligere har sagt at hun mener det er naturlig at hun opplyser om utfallet.

Konklusjonen fra nemnda for studentsaker ved Nord universitet, var ifølge TV2 enstemmig. Nemndas konklusjon over oppgaven beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

– Venter på vedtaket

Et stort pressekorps hadde torsdag ettermiddag møtt opp i vandrehallen på Stortinget for å få kommentar fra Kjerkol, etter at hun hadde deltatt i en debatt i stortingssalen. Men Kjerkol ville ikke si noe om den påståtte fellelsen.

– Jeg kommer ikke til å kommentere noen ting før vi har mottatt konklusjonen fra Nord universitet, og det har vi ikke. Jeg kan ikke kommentere en mulig lekkasje til mediene. Det håper jeg dere har forståelse for, sa Kjerkol ifølge NTB.

Kjerkols advokat Marianne Klausen sa tidligere på dagen til VG at de ikke har mottatt selve vedtaket og dermed ikke har fått begrunnelsen for beslutningen.

– Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet om å oversende vedtaket så fort som overhodet mulig, sa advokaten.

Tekstlikheter

I januar ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Kjerkols masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021, like før hun trådte inn i Støre-regjeringen. Kjerkol har avvist påstandene om juks og plagiat.

Leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet sier til TV2 at nemdas avgjørelse vil gjøre det vanskelig for Kjerkol og ha tillit som statsråd.

– Som helseminister har Kjerkol et stort forskningsansvar. Det er vanskelig å se for seg at hun nå har tilliten som hun er avhengig av for å fortsette som statsråd, sier Lind.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) mener at Kjerkol bør gå av.

– Det å sitte som statsråd krever tillit i befolkningen. Norske studenter finner ikke Kjerkols håndtering av saken særlig tillitsvekkende, sier NSO-leder Oline Sæther ifølge NTB.

Listhaug med sterk kritikk

FrP-leder Sylvi Listhaug ba torsdag statsminister Jonas Gahr Støre vurdere om han fortsatt har tillit til Ingvild Kjerkol.

– Med forbehold om at dette blir det endelige vedtaket i saken til Ingvild Kjerkol, bør Støre vurdere om han har tillit til henne som landets helse- og omsorgsminister, sa Listhaug i en pressemelding.

Listhaug minnet om at statsministeren i januar mente det var en riktig avgjørelse av Sandra Borch å trekke seg som forsknings- og høyere utdanningsminister i en tilsvarende sak.

– Det som gjør denne saken alvorlig og svært spesiell, er at jukset skjedde da Ingvild Kjerkol satt som helsepolitiker på Stortinget i 2021, og som omhandlet et tema Kjerkol senere ble statsråd på, sa Listhaug.