For små i regionene
LUKK

For små i regionene

Av Forskerforum

Publisert 12. desember 2012 kl. 10:20

De regionale forskningsinstituttene i Norge er for mange og for små, konkluderer en ny evaluering.

for-sm--i-regionene


– Dette er innspill Forskningsrådet vil ta med seg videre i det strategiske arbeidet med norsk instituttsektor, sier Anders Hanneborg.

Fakta
<

 

Flere av de regionale forskningsinstituttene bør derfor fusjonere med høyskoler eller andre forskningsinstitusjoner, anbefaler et utvalg nedsatt av Forskningsrådet.

Evalueringen viser at de regionale forskningsinstituttene publiserer langt færre vitenskapelige artikler og vinner færre konkurranser om forskningsmidler i Forskningsrådets programmer. Flere skårer så lavt på disse indikatorene at de normalt ikke burde vært kvalifisert til basisfinansiering, mener utvalget.

Nasjonale institutter

Evalueringen har sett på tolv regionale forskningsinstitutter. Utvalget foreslår at det ikke lenger skilles mellom nasjonale og regionale institutter. Utvalget vil også overføre enkelte av de regionale forskningsinstitusjonene til andre konkurransearenaer. I dagens finansieringssystem inngår alle de regionale forskningsinstituttene i gruppen for samfunnsvitenskapelige institutter. Ikke alle har en så stor del av sin faglige aktivitet innenfor det samfunnsvitenskapelige området at det er en logisk tilhørighet. Østfoldforskning bør for eksempel vurderes flyttet til arenaen for de teknisk-industrielle instituttene eller miljøinstituttene, mens Ålesundsavdelingen av Møreforsking kan flyttes til primærnæringsinstituttene, mener utvalget ifølge Forskningsrådets nettside.

Direktør for Forskningsrådets Divisjon for vitenskap, Anders Hanneborg, sier at evalueringen kan få følger for Forskningsrådets fremtidige strategi.

– Denne evalueringen trekker frem svært interessante sider ved de regionale forskningsinstituttene og foreslår endringer som kan forbedre dem og styrke kvaliteten på forskningen. Dette er innspill Forskningsrådet vil ta med seg videre i det strategiske arbeidet med norsk instituttsektor, sier Hanneborg.

– Trenger robust miljø

Han viser til at evalueringen mener instituttene bør knyttes til mer robuste forskningsmiljøer. Det minste forskningsinstituttet har bare fire årsverk, mens det største har 39. Selv om størrelsen på instituttet ikke har noe å si for kvaliteten vil instituttene kunne tjene på å knyttes til andre fagmiljøer eller få en organisatorisk tilhørighet til et større miljø.

– Det er vanskelig å opprettholde faglig kvalitet i forskningen uten tilknytning til en robust organisasjon, profesjonell administrasjon og tilgang til forskningsinfrastruktur. Forskningsrådet vil derfor vurdere å legge forholdene til rette for hensiktsmessige strukturelle endringer, sier Anders Hanneborg.

Evalueringen omfatter de tolv regionale forskningsinstituttene Agderforskning, IRIS Samfunns- og næringsutvikling, Møreforsking, Nordlandsforskning, Norut Alta, Norut Tromsø Samfunn, Telemarksforsking, Telemarksforsking Notodden, Trøndelag Forskning og utvikling, Vestlandsforsking, Østfoldforskning, Østlandsforskning.