Forskere over hele landet inviterer til 12 dagers festival
LUKK

Forskere over hele landet inviterer til 12 dagers festival

Av Jørgen Svarstad

Publisert 21. september 2021 kl. 13:31

Forskere skal ut av kontorer og laboratorier for å fortelle folk hva de forsker på.

Var Afghanistan-krigen bortkastet? Kan den grønne bølgen true demokratiet? Har vi fått nye reisevaner etter korona? Kan kunstig intelligens erstatte en artist? 

Dette er noen av de mange spørsmålene forskere skal forsøke å svare på under festivalen Forskningsdagene, som starter onsdag 22. september.

Forskere over hele Norge skal ut av kontorer og laboratorier for å fortelle folk hva de forsker på.

Det blir flere hundre arrangementer over hele landet, både digitale og fysiske. Årets tema er «Fred og konflikt», og mange av arrangementene er knyttet til dette temaet.

Du kan for eksempel lære om ulike konflikter i verden, Norge som fredsnasjon, kampen mot sykdom, klimauenigheter, motsetningen mellom menneske og natur eller barnevern.

Forskningsdagenes mål er å «begeistre med forskning, å vise frem - og skape forståelse for forskning», som det heter i pressemeldingen.

– Koronapandemien har tydelig vist oss at vi er avhengig av forskning for å løse de store samfunnsutfordringene. Nye utfordringer står i kø foran oss, og forskning kommer til å spille en nøkkelrolle for å nå bærekraftsmålene, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit. 

I fjor måtte alle snu seg rundt og lage digitale versjoner, mens i år er blir det en blanding av fysiske, hybride og digitale arrangementer.

På festivalens nettsider finner du oversikt over alle arrangementene.

Her er et lite utvalg av hva du kan få med deg de neste 12 dagene:

Den nasjonale åpningen: Forskningsdagene åpnes offisielt 22. september kl. 14 med direktesending fra Nobels fredssenter. Det blir blant annet samtaler om «ståa i verden med tanke på USA, Russland og Kina», og utdeling av Forskningsrådets formidlingspris.

Forskernatt: Flere steder i landet arrangeres Forskernatt. Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo inviterer for eksempel til talkshow med noen av Norges fremste forskere på Litteraturhuset. Tema er «Pandemi og klimakrise – hvordan påvirker det demokratiet og våre liv?». Arrangementet strømmes.

Forskertog: Forskertoget går fra Lillehammer til Otta. På turen vises filmsnutter med forskere som forteller om sin forskning på konflikter rundt hyttebygging, turisme og utvikling av disse rurale områder. 30. september.

Kaffe med en forsker: Hver morgen under festivalen slår TV-profil og fysiker Andreas Wahl av en prat med en forsker, direkte på Instagram. Først ut, på onsdag, er førsteamanuensis ved Nordisk institutt for sjørett, Sofie Høgestøl. 

Unge forskere: «Young Researcher’s Night» arrangeres i Stavanger,  Kristiansand, I Oslo, Trondheim, Bodø, Bergen og Bø. I Bø er temaet «To speak or not to speak in academia», blant annet om å undervise og forske på sensitive temaer.

Forskningstorg: Det blir forskningstorg syv steder rundt om i landet. Blant annet blir det to dager med forskningsaktiviteter for barn og unge utenfor NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Fakta om Forskningsdagene:

  • 22. september – 3. oktober 2021
  • Festivalen arrangeres i år for 27. gang
  • Årets tema er fred og konflikt
  • Både digitale, hybride og fysiske arrangementer i år
  • Nasjonal festival, mange hundre arrangementer på ca.160 steder i Norge
  • De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle
  • Over 116.000 publikummere i 2020
  • Universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter, bedrifter, museer og biblioteker står bak arrangementene
  • Festivalen ledes av Forskningsrådet
  • Finn arrangementer på forskningsdagene.no/arrangementer

Les også: