Fortsatt ikke penger til nytt vikingtidsmuseum
LUKK
Annonse
Annonse

Fortsatt ikke penger til nytt vikingtidsmuseum

Av Julia Loge

Publisert 14. mai 2019 kl. 12:56

Regjeringserklæringen ble oppfattet som et løfte om snarlig tilskudd til et nytt vikingmuseum. Pengene kom ikke ved første anledning.

– Skipsskrogene brytes ned og det er bare spørsmål om tid før det går galt, sier Håkon Glørstad, direktør for Kulturhistorisk museum i Oslo.

Han forteller til Forskerforum at han er overrasket over at det ikke kom en oppstartsbevilgning til å starte byggingen av et nytt museum for Universitetet i Oslos da regjeringen i dag la fram forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2019.

Det er sju år siden et ekspertutvalg konkluderte med at Gokstadskipet, Osebergskipet og Tuneskipet må flyttes over i et nytt museumsbygg for å stoppe videre forfall. Nå siger treverket i skrogene.

Sprettet sjampanjen i januar

Da regjeringserklæringen i januar inneholdt punktet «Starte arbeidet med bygging av Vikingtidsmuseet», var Glørstad glad og lettet.

– Det å skrive at man vil starte bygningen oppfattet jeg og mange andre som et signal som at nå var regjeringen innstilt på å starte prosessen, sier han.

I dag viser det seg at de kanskje sprettet sjampanjen for tidlig.

– Vi er svært overrasket over at regjeringen ikke har fått plass til å ivareta den unike verdensarven vikingskipene utgjør, istemmer UiO-rektor Svein Stølen i en pressemelding.

– Regjeringen gambler

Stortingsrepresentant Nina Sandberg er ikke like overrasket, for allerede før påske ante hun at bevilgningen kunne la vente på seg.

– Før påske stilte jeg statsråden spørsmål om framdriften. Svaret viser at regjeringen ikke har jobbet videre med planene. Det synes jeg er sterkt urovekkende, sier hun i dag.

Senere i dag håper hun på å møte foreningene Forbundet Kysten og Europa Nostra, som sammen med flere andre samarbeider om å nominere vikingskipene til et program for Europas mest utsatte kulturminner.

Sandberg, Nina (vidnes)
– Dette er svært alvorlig i en sak der verdensarven står på spill og vi ikke har noen tid å miste, sier Nina Sandberg. Arkivfoto: Aksel Kjær Vidnes.

– Det synes jeg er helt tragisk, at våre vikingskip havner på en slik liste i en tid der man bruker historisk mye oljepenger. Her er fremdrift alfa og omega, men det ser ut som om regjeringen gambler med framtiden til vikingskipene, sier Sandberg til Forskerforum.

Håper på 2020-budsjettet

Siden regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett ikke inneholdt en startbevilgning, sier Glørstad at forventningene nå vokser til statsbudsjettet for neste år.

– Dette er ikke en prosess man kan utsette, fordi det haster med å starte sikringen av skipene. Det er feil å gamble på at det tidspunktet der det går virkelig galt ligger langt framme i tid.

  • Les om statsbudsjettet