Gjesteforsker i Tromsø siktet for spionasje mot statshemmeligheter
LUKK
Annonse
Annonse

Gjesteforsker i Tromsø siktet for spionasje mot statshemmeligheter

Av NTB

Publisert 28. oktober 2022 kl. 10:54

Gjesteforskeren som ble pågrepet og internert i Tromsø, er fengslet i Oslo og siktet for ulovlig etterretning.

Den spionsiktede gjesteforeleseren som sier han er brasilianer, er identifisert som russer, opplyser PST. Mannen er i Norge med et brasiliansk pass under navnet José Assis Giammaria og har vært omtalt som 37-åring, men politiet mener han er en russisk borger med navn Mikhail Valerijevitsj Mikusjin og er født i 1978, det vil si at han er 44 år.

Bellingcat: Identiteten tilhører en russisk etterretningsoberst

Gravenettverket Bellingcat sier at denne identiteten tilhører en oberst i Russlands etterretningstjenesten.

Det skriver Aftenposten. Også VG skriver at de i samarbeid med Bellingcat har sett informasjon som knytter Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) til etterretningstjenesten GRU.

– Godt jobbet, Norge – dere har tatt en oberst fra GRU, skriver Christo Grozev i Bellingcat på Twitter.

Fengslet i fire uker

– Vi har hatt et møte, og han samtykker til fengsling i en fire ukers periode. Han har forståelse for at PST må ta en runde for å finne ut av ting, sier hans forsvarer, advokat Marijana Lozic, til NTB.

På spørsmål om samtykket indikerer en form for erkjennelse av straffskyld, svarer hun:

– Overhodet ikke. Han erkjenner ikke straffskyld, sier Lozic.

Fengslingen innebærer isolasjon de første to ukene og brev- og besøksforbud for hele fengslingsperioden. Mannen hadde kjøpt en enveisbillett ut av Norge med avreisedag dagen etter at han ble pågrepet, opplyste en av hans forsvarere, Thomas Hansen, til VG torsdag.

Siktet for spionasje mot statshemmeligheter

Fredag ble 44-åringen framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett av Politiets sikkerhetstjeneste. Han er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 121 som handler om spionasje mot statshemmeligheter.

Paragrafen, som har en strafferamme på tre års fengsel, omfatter den som samler inn opplysninger som kan «skade grunnleggende nasjonale interesser». Dette kan blant annet være forsvars- eller sikkerhetsopplysninger, forholdet til andre stater eller opplysninger om infrastruktur som mat-, vann- eller energiforsyning.

– Siktelsen er høyst foreløpig, og etterforskningen er helt i startfasen. Vi prøver å avhøre vitner – i konkurranse med pressen i Tromsø – og det er mye beslag vi skal stå overfor i tiden fremover, sier politiadvokat Thomas Blom i PST.

Han understreker at overhengende fare for bevisforspillelse var grunnlaget for fengslingen.

Mannen mistenkes å ha vært i Norge under falsk identitet som brasiliansk forsker, og at han i stedet jobber for russiske myndigheter. PST mener mannen har bygd seg opp en identitet som vanlig borger, mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning.

PST er slett ikke sikre på om de vil lykkes med etterforskningen.

– Dette er et løp som ikke nødvendigvis vil nå i mål, og det skyldes jo at dersom en illegalist gjør det de er opplært til, så skal ikke vi finne så mye, sier politiadvokaten på spørsmål fra NTB om veien videre i spionsaken.

Dag Rune Olsen frykter spionsaken kan skade universitetet

Som ubetalt gjesteforsker deltok mannen i forskningen ved Senter for fredsstudier. Tidligere i høst deltok han på en konferanse i Vilnius sammen med en kollega ved UiT. Temaet på konferansen var treningsprogram mot hybride trusler, og hva man gjør dersom gassrørledninger blir sprengt eller hele strømnettet blir lammet.

– Han skulle i utgangspunktet ut. Han hadde en enveisbillett den 25. oktober, sa Hansen, som la til at flybilletten imidlertid ble kansellert.

– Det er ikke snakk om at det har blitt stjålet data eller innhentet informasjon som kan ødelegge for forskningen vår. Men det som vil være krevende for oss, og som kan ødelegge forskningen vår, er at det kan undergrave legitimiteten til fagmiljøet vårt, sier rektor Dag Rune Olsen ved UiT til NRK.

Fredag hadde Olsen et informasjonsmøte for universitetets ansatte der over 1000 personer deltok.

  • Les mer: