Har mistet interessen for innstegsstillinger
LUKK

Har mistet interessen for innstegsstillinger

Av Forskerforum

Publisert 31. oktober 2013 kl. 09:50

Tidligere pådrivere er i ferd med å miste troen på at stillingene kan bidra til tryggere karriereveier for forskere.

har-mistet-interessen-for-innstegsstillinger


Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, er ikke overbevist om at innstegsstillinger vil føre til bedring.

Fakta
<

Det skriver Uniforum etter et debattmøte på Universitetet i Oslo hvor innstegsstillinger var tema. Stillingstypen har hatt mange forkjempere i akademia, og fikk sitt gjennomslag i forskningsmeldingen som den rødgrønne regjeringen la frem tidligere i år. Stillingen er basert på «tenure track», som er vanlig ved amerikanske universiteter, hvor man loves fast stilling dersom man gjennomfører et visst antall år i stillingen på tilfredsstillende måte.

Ikke overbevist

Universitetsrektor Ole Petter Ottersen har tidligere vært blant pådriverne, men er ikke lenger så sikker, skriver Uniforum.

– Jeg er overhodet ikke overbevist om at innstegsstillinger er noe vi vil skåre på når det gjelder forutsigbarhet, likestilling eller å holde på talentene, sa Ottersen under debattmøtet som ble arrangert av UiODoc og Forskerforbundet.

Han tviler på om stillingen kan fungere fordi det ikke er tilgodesett penger over statsbudsjettet til innstegsstillingene. I løpet av neste uke vil det bli kjent om den nye regjeringen vil finne penger til tiltaket.

Alternativ til postdoktor?

Også fagpolitisk rådgiver i Forskerforbundet, Jon Iddeng, er mer skeptisk nå.

– Fra å ha vært med på å lansere stillingene, som medlem av Lausungeaksjonen i 2008, er også jeg blitt mer moderert i min entusiasme, sa han på møtet.

Han er usikker på om stillingstypen vil bidra til redusert midlertidighet ved universitetene. Ifølge Iddeng ønsker Forskerforbundet stillingene velkommen kun dersom de blir et alternativ til dagens uforpliktende postdoktorstillinger, som også var ment å skape sikrere karriereveier for unge forskere.

Les hele artikkelen på Uniforum.