Kamp om Unio-vervet: Både leder og nestleder i Forskerforbundet stiller til valg
LUKK

Kamp om Unio-vervet: Både leder og nestleder i Forskerforbundet stiller til valg

Av Ida Eritsland

Publisert 16. oktober 2024 kl. 17:03

Kristian Mollestad var med på å grunnlegge Unio. Nå vil han bli leder.

Om ikke lederkampen i Unio var spennende nok fra før, kan Forskerforbundets nestleder Kristian Mollestad nå fortelle at han også stiller som lederkandidat. Han er foreslått av sin tidligere arbeidsgiver Presteforeningen.

Mollestad har sittet som nestleder i Forskerforbundet siden 2022, da han kom fra stillingen som forhandlingssjef i nettopp Presteforeningen. Før det var han mangeårig hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo. Han har sittet i ulike forhandlingsutvalg i Unio siden Forskerforbundet ble en del av organisasjonen i 2006, idag i Unio Stat. Nå ønsker han å bidra til å bygge en hovedorganisasjon for fremtiden.

– Det er Unios medlemmer som bærer velferdsstaten vår. Der har Unio en kjempeviktig rolle, og det er vi som skal bli hørt og lyttet til i første omgang når det gjelder utviklingen av velferdsstaten, og ikke minst offentlig sektor i et vidt begrep, sier han.

Dagens Unio-leder Ragnhild Lied, går av på forbundskongressen i desember, og ny leder skal velges for en treårsperiode.

Dermed er det nå tre kandidater som er klare for å ta over vervet: leder i Forskerforbundet Guro Lind, nestleder Mollestad og tidligere leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal. Valgkomiteens innstilling kommer på fredag, og Lind har allerede flagget at hun stiller selv hvis valgkomiteen innstiller noen andre.

Vil samle organisasjonen

Mollestad satt selv i landsrådet som anbefalte Forskerforbundet å gå ut av Akademikerne og være med på etablere Unio i sin tid. Han mener fellesskapet i organisasjonen må dyrkes og styrkes.

Fakta
Unio
Hovedorganisasjon for universitets- og høyskoleutdannede.
Unio består av 14 medlemsforbund med ca. 400 000 medlemmer.
Største forbund er Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Forskerforbundet.

– Jeg har veldig tro på Unio som hovedorganisasjon. Jeg tror fellesskapet i Unio kan gjøre en forskjell i samfunnet, og at Unio bør være en enda større og viktigere aktør enn idag. Det betyr at vi trenger å bli sterkere og tydeligere i den forstand at vi blir lyttet til på de arenaer hvor det er viktig at vår stemme høres.

Ambisjonen deler han med de andre lederkandidatene. Guro Lind peker også på at hun ønsker å samle kraften i Unio-forbundene til å bli en mer slagkraftig hovedorganisasjon.

– Jeg tenker at Unio har et større potensial enn det vi klarer å hente ut i dag, og jeg er opptatt av at de ulike forbundene skal spille hverandre gode, sa Lind til Altinget da hun lanserte sitt kandidatur.

– Jeg tror Unio kan være noe større enn enkeltdelene utgjør. Det vet jeg de andre lederkandidatene også brenner for, sier Mollestad.

Forhandler med gjennomslag

Mollestad er en dreven organisasjonsbygger, og var hovedstillitsvalgt i en årrekke på UiO, med stormen om fristilling av institusjonene i universitet- og høyskolesektoren i 2003 som det kanskje aller største slaget. Den kampen vant de. Han har også med seg tøffe tak fra Presteforeningen, som da han tok prestene ut i streik i desember 2020, der de også fikk gjennomslag.

– Å bygge alliansene på tvers gjør at man kan få resultater. Det har jeg veldig tro på, rett og slett, sier Kristian Mollestad. Foto: Presteforeningen

– Jeg kommer selv fra et forbund som ikke er et profesjonsforbund, men kjenner de ulike Unio-forbundene godt, og vet jeg er en stemme som blir lyttet til, sier han.

Det at han ikke er forsker, og i tillegg har erfaringen fra Presteforeningen, mener han gjør ham godt egnet til å skape et samlende bilde av Unio både innad og utad.

Som lederkandidat for en ny treårsperiode, mener han særlig to ting er viktig:

– Det ene er å få Unio til bli en tydeligere aktør utad, få vår stemme til å høres bedre. Gjennom nettverksbygging, gjennom dialog, og å alliere oss med de vi bør alliere oss med. Vi må snakke godt sammen for å finne de gode løsningene og samtidig være trygge på at man står fast på det som er viktig for oss.

– Det andre er å holde oss samlet, å bygge organisasjonen, internt og utad. Nå blir det mest sannsynlig en ny situasjon der leder og nestleder er frikjøpt. Til nå har det bare vært leder, så det å bygge en politisk ledelse sammen med nestleder og finne den plassen det skal ha, tenker jeg er veldig viktig.

Han mener samarbeid handler om å lytte, gi og ta.

– Ting skjer i samarbeid. Det er aldri et sololøp. Det ser jeg ut fra erfaring. Fagforeningsarbeid dreier seg om å stå sammen.

  • Les også: