Kina haler innpå

Av Forskerforum

Publisert 20. august 2012

Mens Universitetet i Oslo rykker frem blant verdens beste forskningsuniversiteter, er det Kina alle følger med på.

Fakta

 

  • Styret ved Høgskolen i Finnmark (HiF) vedtok i juni å gå vidare med planane om samanslåing med Universitetet i Tromsø (UiT).
  • I oktober skal saka opp i kommunar og fylkesting.
  • 31. oktober vil styret ved HiF vedta om det skal sendast ein søknad om fusjon med UiT.

 

Shanghaing-rangeringen, en av verdens sentrale rangeringer av universiteter, konstaterer for tiende år på rad at Harvard University er verdens besente universitet. De neste plassene er også okkupert av amerikanske universiteter: Stanford University, Massachusetts Institute of Technology (MIT) og University of Calofornia – Berkley, med britiske University of Cambridge på femte plass.

Norsk på topp 100

I mer hjemlige trakter er det svenske Karolinska Institutet på 42. plass og danske Københavns Universitet på 44. plass som leder an. Neste nordiske universitet på listen er Universitetet i Oslo på 67. plass, 14 plasser før Universitetet i Stockholm.  Det betyr at Universitetet i Oslo har steget åtte plasser fra i fjor. Universitetet i Bergen og NTNU ligger på en urangert 201-300.-plass, mens Universitetet i Tromsø ligger på en 401-500.-plass.

Norge har dermed fire universiteter blant verdens 500 beste på rangerignen fra Center for World-Class Universities at Shanhai Jiao Tong University. Men det er Kina som får mest oppmerksomhet på årets rangering. Flere internasjonale medier melder om Kinas vekst på rangeringen. 

Sterk kinesisk veks

USA har ifølge listen den klare ledelsen med 149 universiteter blant verdens 500 beste. Storbritannia har 38 universiteter, mens Kina, Hong Kong og Taiwan samlet har 42 universiteter på rangeringen. Kina kan imidlertid ikke skilte med noen universiteter på topp-hundre-listen, men med fem nye universiteter på rangeringen markerer Kina seg som en oppadkommende forskningsnasjon.

Shanghai-rangeringen ser i hovedsak på universitetenes forskningsinnsats og resultater, ut ifra størrelse på institusjonen. Totalt er 1200 universiteter vurdert, men kun de beste 500 blir med på listen.