Kunnskapsdepartementet avviste klage fra sparket KhiO-professor
LUKK
Annonse

Kunnskapsdepartementet avviste klage fra sparket KhiO-professor

Av Julia Loge

Publisert 14. januar 2020

Kunnskapsdepartementet støtter Kunsthøyskolens vedtak om å avskjedige professor som ble anklaget for seksuell trakassering.

– Kunnskapsdepartementet opprettholder vedtak fattet av styrets tilsettingsutvalg ved Kunsthøgskolen i Oslo om å avskjedige en professor. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken ytterligere, skriver ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet, Johan Raaum, i en epost til Khrono.

Forskerforum har snakket med mannens advokat, Mariann Olsen i Forskerforbundet, som opplyser at han ikke ønsker å kommentere Kunnskapsdepartementets vedtak.

Nå har partene åtte uker på seg til å avgjøre om de vil gå videre med saken til rettsvesenet.

Varsler om seksuell trakassering

I desember 2017 mottok Kunnskapsdepartementet varsel om kritikkverdige forhold ved Kunsthøgskolen i Oslo der 19 studenter og tidligere studenter beskrev opplevelser karakterisert som seksuell trakassering med en av professorene. Ytterligere tre studenter ettersendte varsler.

Forskerforum fikk tilgang til varslingsrapporten som KhiO utarbeidet i 2018. I den kom det fram at i alt 23 personer hadde sendt inn varsler om mannen, og det eldste varselet var over 30 år gammelt.

Rapporten konkluderer imidlertid med at de ikke finner dokumentasjon for det eldste varselet, men finner dokumentasjon for at mannen fikk en advarsel, eller tilrettevisning, fra arbeidsgiver etter et varsel i 2004. Han har også fått tilrettevisninger i 2008 og 2009. Professoren tok selv avstand fra de grovere hendelsene og hadde en annen oppfatning av saken.

Sa opp

Da KhiO varslet at de ville gi professoren avskjed, sa han selv opp, før saken kom opp i tilsettingsutvalget i juni 2018. Forskerforbundets advokat har dermed argumentert med at avskjedssaken var unødvendig, i tillegg til å kritisere saksbehandlingen.

Kunnskapsdepartementet var klageinnstans i saken fordi både rektor og direktør ved KhiO deltok i utredningen av saken og vedtaket i tilsettingsutvalget.

I 2017 og 2018 ble det sendt varsler om flere ansatte ved KhiO. I en annen mye omtalt sak inngikk Kunsthøyskolen og en professor forlik i oktober 2019.

  • Les mer: