Nils Rune Langeland ble grillet om sexmeldinger

Av Jørgen Svarstad

Publisert 11. desember 2018

– De meldingene var pinlige, dumme og idiotiske på alle måter, sa Nils Rune Langeland i retten.

Professor Nils Rune Langeland, som ble avskjediget fra sin professorstilling ved Universitetet i Stavanger, kjemper i Oslo tingrett for å få kjent avskjedsvedtaket ugyldig.

En del av avskjedsgrunnlaget er meldinger han har sendt unge kvinner og sin egen sjef, som har hatt et seksuelt innhold. I retten ble han konfrontert med slike meldinger.

Nils Rune Langeland sa i retten at han ikke husket at han sendte grove meldinger til sin egen sjef i 2009 og 2010.

– Oppfattet som kompis

– Jeg var kanskje ikke helt innkjørt i hva slags profesjonell tone man skal ha. Jeg oppfattet henne mer som en kompis enn det som var tilfelle.  Men jeg har virkelig lært min lekse om relasjoner i arbeidslivet etter hvert. Men jeg har ikke noen konflikt eller utestående med henne. Det er i grunnen det jeg kan erindre, sa Langeland.

Forfatter og student Maria Kjos Fonn fikk blant annet disse meldingene fra professoren:

«Liker du rimming?»

«Kan jeg kjøpe trusen din»?

– De meldingene var pinlige, dumme og idiotiske på alle måter. De springer ut av at jeg trodde at forfatteren Kjos Fonn var et frisinnet menneske jeg kunne ha en frisinnet samtale om sex med. Der tok jeg feil. Det er konteksten de skal forstås i, sa Langeland.

Langeland var Facebook-venn men Kjos Fonn, men kjente henne ikke personlig. Han viste til at Kjos Fonn tidligerer hadde skrevet om sex.

– Hva gjorde at du tenkte at hun er en type person som gjør at du kan sende den type meldinger til? ville Hilde Lund hos Regjeringsadvokaten vite.

– Hun fremsto som en person som var interessert i spørsmål om seksualitet. Jeg tenkte, sikkert under påvirkning av alkohol, at hun sikkert kunne være en person som kunne være interessert i å føre en samtale om et slikt tema. Jeg hadde ikke noen ambisjoner utover det, sa en tydelig ubevkem Langeland i vitneboksen, mens han trippet med den ene foten.

– Var det sjekking eller flørt?

– Ja, du kan vel kalle det det. Ikke verdens mest elegante flørt, kanskje.

– Hvis det ikke hadde vært en forfatter som hadde skrevet om slike temaer, hadde det vært innafor da å sende slike meldinger?

– Nei, det er ikke innafor uansett. Men folk snakker om veldig mye rart privat. Men det er ikke greit å sende slike meldinger, men hun var ikke en helt tilfeldig person på gaten, heller. Det var en feil fra min side, og jeg har beklaget.

Regjeringsadvokaten gikk over til de grove meldingene Langeland sendte til forfatter og frilanser Heidi Helene Sveen. Ifølge meldingsutvekslingen Sveen har offentliggjort, åpnet Langeland med å si «hei» etterfulgt av «er du kåt?».

– Hva var det spesielt med henne som gjorde at du kunne dra på litt der også?

– Nei, ikke noe annet at hun var en kvinne som jeg møtte på en hagefest som jeg tenkte at jeg kunne ta kontakt med. «Boy meets girl». Det var ikke «my finest hour» eller en elegant flørt. Det var klønete og dumt fra min side. Men det var en foranledning. Og du må jo vite at hun har vist et utdrag fra den samtalen. Jeg vil si at det var en lengre samtale, sa Langeland.

Privatperson, ikke professor

Regjeringsadvokat Lund stilte spørsmål ved om det virkelig hadde vært en lengre samtale mellom de to, og viste blant annet til meldingsutvekslingen deres. Tidlig i samtalen spurte Sveen om dette var vanlig måte for Langeland å kontakte kvinner på. Langeland sa i retten at han erindret at de hadde hatt en annen innledende samtale på Facebook, men han har ikke lagt frem bevis for dette

– Tror du det ville spilt noen rolle for disse ulike kvinnene om meldingene var sendt fra professor Langeland eller en rørlegger i Bodø?  spurte Lund hos Regjeringsadvokaten, med henvisning til innledningsforedraget til innledningsforedraget til Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld. Brygfjeld sa at Langelands handlinger ikke ville vakt oppsikt hvis det var en rørlegger fra Bodø som hadde utført dem.

– En rørlegger fra Bodø er en like bra mann. Ærlig talt, det spørsmålet at jeg skulle være professor Langeland i alle mulige tenkelige variasjoner og sammenhenger: Jeg har helt bevisst, når folk på byen spør meg hva jeg jobber med, sagt at jeg er lærer. Det vet jeg mange andre har gjort også. Jeg har vært privatpersonen Langeland som har vært på hagefest. Jeg har ulike identiteter, og å være denne professoren er bare en av de. Jeg vet mange kolleger vil legge av seg denne profesjonelle hatten når de er på sosiale medier, og vil tulle med fotball eller hva det skal være, sa Langeland.

Melding til sykepleier

Han ble også konfrontert med en melding med seksuelle undertoner som han sendte til bedriftssykepleieren som skulle følge opp rusavtalen med ham. «Vil du være min domina?» spurte Langeland sykepleieren. Denne meldingen, i tillegg til at Langeland møtte opp beruset på jobb høsten 2017, var ifølge Regjeringsadvokaten de utløsende årsakene til at Langeland fikk sparken.

–Da var begeret fullt og avskjeden et faktum, sa advokat Hilde Lund mandag.

Langeland forklarte at han og sykepleieren hadde en uformell tone, hun fortalte om sitt liv og han om sitt.

–  Det var litt sånn tonen var. Jeg hadde ofte en spøkefull tone. «Ja, hadde jeg vært gift med en som deg, hadde nok livet mitt vært annerledes.» Og så snakket hun om stramme rammer og sånt. Det var bakgrunnen for den spøken.

Sykepleieren vitnet også i Oslo tingrett på tirsdag. Hun var enig i at hun og Langeland hadde en åpen tone, men sa hun syntes meldingen var upassende.

–En ting er å ha en åpen og grei relasjon. Men relasjonen bar på ingen måte preg av at den var åpen på den måten, sa hun i retten.

  • Les også: