Mindre helgearbeid blant norske forskere
LUKK
Annonse
Annonse

Mindre helgearbeid blant norske forskere

Av Julia Loge

Publisert 3. januar 2020 kl. 16:19

Forskere fra Kina sender gjerne inn artikler i helger og ferier, mens norske forskere er mest ivrige før lunsj, viser ny studie.

Sitter forskere flest bøyd over arbeidet til langt på kveld? Australske forskere har gått vitenskapelig til verks for å få svar, skriver Forskning.no.

Resultatene viser at det er store forskjeller mellom land, og dermed trolig også i arbeidskultur, ifølge artikkelen Working 9 to 5, not the way to make an academic living.

De har sett på hvilken dag og klokkeslett 125 000 artikler og fagfellevurderinger ble sendt inn til to medisinske tidsskrift. Egentlig ville de finne ut om forskerne jobber mer i helger og ferier nå enn før. Svaret på det var nei, de fant noen endring fra 2012 til i dag. Men de fant andre forskjeller.

I Norge og andre land med familievennlige arbeidsforhold og fagorganiserte akademikere, sender forskerne innen medisin stort sett artikler og kommentarer til tidsskriftene innenfor vanlig arbeidstid. Faktisk før lunsj, ifølge studien. Kinesere, japanere og spanjoler sender oftere inn rundt midnatt.

Forskere i de skandinaviske landene sender også inn minst i helger, men det er en høyere sannsynlighet for at fagfellevurderingene blir sendt inn i helger og ferier enn at selve artikkelen blir det.

Det er felles for de fleste landene, at fagfellevurderinger oftere sendes inn utenom arbeidstid, og forskerne tolker det som at universiteter og forskingsinstitusjoner må anerkjenne at også fagfellevurdering er en arbeidsoppgave og ikke noe forskere skal gjøre på fritiden.

  • Les også: