Norge åpner grensene for gjesteforskere
Annonse

Norge åpner grensene for gjesteforskere

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 5. august 2020

I løpet av august vil regjeringen vurdere å åpne for innreise fra flere land utenfor EU/EØS-området, men allerede kan gjesteforskere passere grensen.

– Internasjonal deltakelse er viktig for norsk forskning. Derfor åpner vi nå for at forskere fra alle land skal kunne komme til Norge på korte forskningsopphold på opptil tre måneder, sier forskningsminister Henrik Asheim i en pressemelding.

Annonse

På grunn av koronasituasjonen har det vært iverksatt innreiserestriksjoner for personer fra land utenfor EU/EØS. Regjeringen fjerner nå innreiserestriksjoner som har gjort det komplisert for gjesteforskere fra disse landene å komme til Norge. Det begrunnes med at smitterisikoen vil være lav fordi det dreier seg om et lite antall personer. Gjesteforskere som kommer fra land med karanteneplikt må i ti dagers karantene.

Prorektor for forskning ved UiT, Kenneth Ruud, sier til Khrono at åpningen for gjesteforskere neppe får store konsekvenser. 

– At det nå åpnes mer for gjesteforskere er positivt, men det er vanskelig å planlegge noe siden det er såpass mye usikkerhet om smittesituasjonen. Det er nok heller ikke alle som har lyst til å sette seg på et fly og komme hit nå. Er det en ting disse månedene har lært meg, så er det at situasjonen kan endre seg raskt, sier Ruud til avisen.