Norsk deltagelse i Horisont Europa: – Særdeles gode resultater
LUKK

Norsk deltagelse i Horisont Europa: – Særdeles gode resultater

Av Lina Christensen

Publisert 21. juni 2024 kl. 10:34

Norge er på topp ti-listen over land som mottar mest penger fra EUs forskningsprogram.

Per mai 2024 har norske miljøer konkurrert seg til rundt 1,2 milliarder euro, tilsvarende 12,7 milliarder kroner, melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding. EUs forskningsprogram Horisont Europa er verdens største åpne forskningsprogram.

Norske forskere deltar så langt i 1 185 prosjekter, som tilsvarer 10 prosent av alle prosjektene. Den norske suksessraten, som er andelen søknader med norsk deltakelse som er foreslått bevilget, er på 23,9 prosent. Snittet ellers er 17,3 prosent. Verdien av prosjektene som norske forskere deltar i, er 7,2 milliarder euro, omtrent 76 milliarder kroner. 

– Dette er særdeles gode resultater, og en fjær i hatten til hele forsknings-Norge. Kunnskapen er internasjonal i sin natur, og skal vi klare å møte morgendagens utfordringer er det det helt avgjørende at norske forskningsmiljøer samarbeider internasjonalt, sier forsknings og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i pressemelding.

Flest midler går til instituttsektoren og universitets- og høyskolesektoren, med henholdsvis 32 og 29 prosent. Næringslivet står for 19 prosent.

Midlene som har gått til norske aktører utgjør 3,29 prosent av de utlyste midlene. Regjeringens ambisjon er på 2,8 prosent.

Ifølge Kunnskapsdepartementet skyldes økningen blant annet at CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) er tildelt 35 millioner euro. 

Les også: