Plagiatpåstander sendt i retur

Av Redaksjonen

Publisert 27. september 2011

Granskingsutvalget mener Høgskolen i Oslo og Akershus selv må utrede plagiatpåstandene mot rektor.

Fakta

 

  • er eit samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Gjøvik (HiG), Høgskolen i Hedmark (HH), Høgskolen i Lillehammer (HiL) og Hedmark og Oppland fylkeskommunar
  • har som mål å bli ein felles høgskole innan 1. januar 2013
  • har som mål å etablere Universitetet i Innlandet 1. januar 2015

Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning (Granskningsutvalget) mener at beskyldningen om at rektor Kari Toverud Jensen har stjålet en forskningsidé mens hun var dekan på sykepleierutdanningen, må behandles av høyskolen selv.

Opprettet eget utvalg
– Granskningsutvalget behandlet klagen i et møte 12. september, og fant ikke å ville gå inn i realiteten i saken, sier leder for Granskningsutvalget Anne Robberstad til fagbladet Sykepleien. Hun viser til at saken fremdeles er unntatt offentlighet.

Rektor Kari Toverud Jensen ønsker heller ikke å kommentere saken, også hun viser til at den er unntatt offentlighet. Høyskoledirektør Ann Elisabeth Wedø sier at de nå vil opprette et forskningsetisk utvalg som vil behandle saken videre ved høyskolen.

Tyverianklager
– I vårt svarbrev til Granskingsutvalget påpeker vi at forskningsetikk er et viktig tema for Høgskolen i Oslo og Akershus, og styret behandler opprettingen av forskningsetisk utvalg ved høyskolen i sitt møte 29. september, sier Wedø.

Anklagen har sin rot i at en stipendiat og stipendiatens veileder ble tatt av et prosjekt ved høyskolens sykepleierutdanning. Prosjektet skal Jensen senere ha videreført og de som ble satt av prosjektet mener det er snakk om tyveri, skriver Universitas.

Ønsker bedre avtaleverk
Ifølge høyskolen skyldes konflikten at «forskningskonseptet måtte endres etter risikovurdering og hensyn til personvernsikkerhet for pasientene». Høyskolen sier også at prosjektmedarbeideren trakk seg selv fra prosjektet og at det er inngått avtale med doktorgradsstipendiaten.

– Høgskolen arbeider kontinuerlig med kvalitetssikring av forskningsvirksomheten og forbedring av rutiner og avtaler, og vi vil nå revidere rutiner og prosedyrer for å håndtere eksterne forskningsprosjekter. Gjennom et godt avtaleverk og tydelig ansvarsavklaring ville vi ikke fått konflikter av den typen vi har opplevd i denne saken, sier Wedø til Sykepleien.