Regjeringen vil etablere ny ingeniørutdanning ved NTNU
LUKK

Regjeringen vil etablere ny ingeniørutdanning ved NTNU

Av Lina Christensen

Publisert 8. mai 2023 kl. 15:55

Regjeringa foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bruke fem millioner kroner på å etablere flyingeniørutdanning.

De foreslår å bevilge fem millioner kroner på å etablere en flyingeniørutdanning ved NTNU, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding. Studietilbudet skal være oppe og gå fra og med studieåret 2024/2025, og de foreslår å bevilge penger til 25 studieplasser i året.

Forslaget til regjeringen innebærer en oppstartsfinansiering på fem millioner kroner i hendholdsvis 2023 og 2024. Når studiet er fullt opptrappet vil det koste det 13,1 millioner kroner fra og med 2029.

– Vi må sikre oss kompetanse innen kritiske samfunnsområder, luftfarten er et av disse. Vi veit at både sivil og militær sektor er helt avhengige av flyingeniørkompetanse i årene som kommer, både for å utvikle teknologien videre og tilgang på nok kompetent arbeidskraft, sier forskings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i pressemeldingen.

Beregninger viser at vi kommer til å trenge minst 20 nye flyingeniører i året, skriver Kunnskapsdepartementet. Det er i dag ingen flyingeniørutdanning i Norge.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at satsingen er viktig for forsvaret.

– Flyingeniører er kritisk om vi skal få maks effekt ut av våre nye kampfly, maritime overvåkningsfly og helikoptre, sier Gram.

Revidert budsjett blir lagt fram torsdag.

Les også: