Regjeringens «grønne krisepakke»: Forskningsrådet får nesten 200 millioner
LUKK

Regjeringens «grønne krisepakke»: Forskningsrådet får nesten 200 millioner

Av Jørgen Svarstad

Publisert 29. mai 2020

Regjeringen foreslår å bruke 3,6 milliarder kroner på en «grønn» omstillingspakke.

– Dette er en tung pakke som bidrar til en rekke grønne jobber og omstilling av norsk økonomi, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til NRK.

Fredag legger regjeringen frem den såkalte grønne omstillingspakken.

Annonse

De foreslår at totalt 3,6 milliarder kroner skal gå til ekstra tiltak for å støtte næringslivet og samtidig få ned klimagassutslippene i Norge, skriver NRK. Pengene retter seg inn mot teknologi og bedrifter i alle livsfaser: Forskning og utvikling, gründervirksomhet og finansiering av større prosjekter hos etablerte bedrifter.

Den ene store satsingen er satsingen er 1 milliard kroner over tre år til en såkalt «grønn konkurranseplattform». Denne skal være et samarbeid mellom tre andre statlige virksomheter. Det første året fordeler pengene seg slik:

  • Forskningsrådet får 192 millioner
  • Innovasjon Norge får 102,5 millioner.
  • Siva (Selskapet for industrivekst) får 38,5 millioner.

Bedrifter skal konkurrere om å utvikle ny, klimavennlig teknologi.

– Her får du anledning til å konkurrere om midler som skal gå til forskning, innovasjon og utvikling av grønne løsninger. Dette har vi hatt suksess med før, og nå blir det veldig rettet inn mot det grønne, sier Rotevatn til NRK.

Det statlige selskapet Enova får 2 milliarder, og dermed over halvparten av pakken. Enova har som oppgave å støtte bedrifter og privatpersoner som ønsker å ta i bruk ny klimateknologi.

Les også: