Statsarkivar blir ny ordfører på Hamar
LUKK

Valget 2023:

Statsarkivar blir ny ordfører på Hamar

Av Asle Olav Rønning

Publisert 12. september 2023 kl. 15:23

Vigdis Stensby går fra Arkivverket og blir ny ordfører på Hamar. – Jeg er både glad og vemodig på samme tid, sier hun.

Allerede da valglokalene stengte mandag kveld og forhåndsstemmene kom inn, lå det an til et godt valg for By- og bygdelista, frontet av statsarkivar Vigdis Stensby. To timer seinere var de fleste valgkretsene talt opp og Stensby kunne konstatere at hun blir Hamars nye ordfører. Hun beskriver de siste, spente dagene som «surrealistiske».

− Det var veldig spennende å følge med på. Du vet ingenting før du har fasiten, sier Stensby.

By- og bygdelista har styrt mjøsbyen de siste åtte åra, fikk 31,4 prosent av stemmene og ligger an til 13 mandater i det nye kommunestyret. Stensby tar permisjon fra jobben som statsarkivar på Hamar, men kan bli den siste som har innehatt denne stillingen. Hun sier at valgkampen har vært fin.

− Jeg må si at det er en veldig spesiell måte å søke jobb på. Samtidig er det bra å møte mange forskjellige folk slik at du vet hva de er opptatt av. Det blir veldig mange fine samtaler gjennom en slik valgkamp, sier hun til Forskerforum.

Spenningen i Hamar-valget lå i om By- og bygdelista ville greie å beholde ordførervervet. Avtroppende ordfører Einar Busterud har vært valgt til ordfører fem ganger, men ønsket ikke en ny periode. Stensby sanket mer enn nok stemmer til å overta.

Kan bli den siste

Stensby er utdannet som historiker med hovedfag om gravferdsskikker og sosial lagdeling i Bergen på 1700-tallet. Hun har i egenskap av statsarkivar ledet Arkivverkets virksomhet på Hamar i 13 år. Hun tar permisjon fra jobben og beholder medlemskapet i Forskerforbundet, i hvert fall foreløpig.

− Jeg er både glad og vemodig på samme tid. Jeg låste meg inn med nøkkelkortet i dag og møtte kollegaene. Det er ikke med lett hjerte jeg går herfra, sier hun dagen etter valgseieren.

Ny arkivlov, som er på trappene, kan bety at tittelen statsarkivar forsvinner, og at Stensby blir den siste i denne stillingen på Hamar.

− Det handler om mennesker

Forskerforum spør om det er noe å ta med seg fra stillingen som statsarkivar inn i ordførervervet. Stensby mener det er mye. Hun sier at det gir god kunnskap om ulike forvaltningsnivåer og selvsagt svært god oversikt over Hamars og regionens historie.

Dessuten dreier det seg om folk. Når folk oppsøker Arkivverket kan det ofte være av personlige grunner. Dokumentenes innhold kan ha stor betydning for den enkelte.

− Når du jobber i et statsarkiv kan du si at du jobber med papirer, men det handler egentlig om mennesker. Det er saker som gjelder mennesker, ofte i en sårbar situasjon, sier Stensby.

Den nye ordføreren kommer fra Vang, som tidligere var en egen kommune, men nå er en del av Hamar.

Sterk tilhenger av universitet

Hun er ikke overraskende en sterk tilhenger av universitetsambisjonene til Høgskolen i Innlandet (HINN). Stensby peker på at det har vært en lang prosess fra man etter år 2000 begynte å snakke om et tenkt Innlandsuniversitet som en samling av studiestedene i det tidligere Hedmark og Oppland.

Innlandsregionen har tradisjonelt ligget i en akademisk slagskygge av Oslo med begrenset tilbud i høyere utdanning, lite forskning og et utdanningsnivå langt under gjennomsnittet i Norge.

− Jeg vil si at det er ganske sterke fagmiljøer. Jeg tror vi er på vei ut av det mørket nå, ser Stensby.

Hun peker på at det har vært en sterk utvikling i antall doktorgradsprogrammer, både på Gjøvik, som valgte å gå sin egen vei og bli en del av NTNU, og ved HINN.

− Hele denne satsingen har vært veldig vellykket. For HINN er det nå bare siste etappe som gjenstår. Det er et bredt miljø som driver forskning. Hamar er mest kjent for lærerutdanning. Men i tillegg er det også høyere utdanning innen bioteknologi og landbruk, sier Stensby.

Spill og landbruk

Hun omtaler også Hamar som en «spill-hovedstad», med utdanningstilbud innen spillteknologi ved HINN og en klynge med bedriftsetableringer på feltet.

Samtidig med at hun ønsker mer høyere utdanning, legger hun også vekt på at utdanningstilbudet må matche næringslivets behov i regionen. Ikke minst er landbruk en viktig del av næringsgrunnlaget.

I tillegg til utviklingen ved HINN peker Stensby også på planene om etablering av regionalt historiesenter i regi av Anno museum og hennes nåværende arbeidsplass ved statsarkivet, og tror det kan løfte forskning og utdanning i regionen.

Les også: