Svenske forskere tatt for juks
LUKK

Svenske forskere tatt for juks

Av Jørgen Svarstad

Publisert 4. mai 2017 kl. 14:48

Artikkelen, som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Science, fikk stor medieoppmerksomhet. Men kollegene fattet raskt mistanke. 

En svensk studie av hvordan fiskelarver i Østersjøen fortærer mikroplast tilbakekalles, skriver Nettavisen. Forskerne er nemlig tatt for juks.

Studien ble presentert i en artikkel i det anerkjente tidsskriftet Science i juni i fjor. Den fikk en god del medieoppmerksomhet i Sverige. «Abborrar äter plast och dör en snabb död», meldte for eksempel Sveriges radio.
Men nå har en ekspertgruppe (Centrale etikprövingsnämnden) gransket saken, og forrige uke kom de med skarp kritikk mot forskerne og Uppsala Universitetet. Ifølge rapporten har de to forskerne gjort seg skyldige i «scientific dishonesty», altså vitenskapelig uredelighet. Den kritiserer forskerne både for fravær av originale data mangelen på åpenhet rundt hvordan eksperimentene i studien ble gjennomført.

Skjermdump fra Sveriges radios artikkel 3. juni i fjor.

Halvparten av fiskene døde 
–  Den store feilen er mangelen på originaldata. Man må være i stand til å demonstrere hva man har gjort, sier Jörgen Svidén i Centrale etikprövingsnämnden til nyhetsbyrået TT.
Studien handler om at fiskeyngel i Østersjøen ser ut til å foretrekke små plastartikler, såkalte mikroplaster, fremfor vanlig føde.

Ved hjelp av forsøk skal forskerne ha undersøkt hvilken påvirkning mikroplast  har på egg fra abbor som klekkes. De fant at høye konsentrasjoner av plastartikler senket klekkesuksessen fra 96 til 81 prosent, og dessuten ble var abborens luktesans svært svekket etter ti dager. Dette gjorde de unge abborene dårligere i stand til å unngå rovfisk. Forskerne skrev at de slapp ut unggjedder, og etter et halvt døgn var alle fiskene med plastpåvirkning spist. Abborene vokser også sakter om de får tilgang til mikroplastartikler, ifølge studien.

–  Dataene ble stjålet 

Men det var bare ett problem, skriver forsker Simen Gaure i Aftenpostens, som omtalte denne saken i Aftenpostens Uviten-spalte i april. Forskernes kolleger hadde ikke sett noe til forsøkene. De var ikke loggført etter boka.  På toppen av det skal forskernes originaldata, som lå på en laptop, ha blitt stjålet. Tyveriet skal ha skjedd ble rett før tidsskriftet oppdaget at det ikke var sendt inn data for arkivering. På grunn av en feil ved universitetets datasystem var det heller ingen backup av dataene, sa forskerne.

Forskningen ble rapportert av forskerkolleger kort tid etter at den ble publisert. Varslerne befant seg på samme forskningsstasjon på øya Gotland. De mente at kollegene hadde hatt for få containere og fiskeegg til rådighet til å kunne gjennomføre denne studien.

NTNU-forsker varslet 
–  Det var et stort avvik mellom det vi så i rommet og som vi har har bilder av og det som ble presentert i studien, sier en av varslerne, Fredrik Jutfelt til nyhetsbyrået Science Insider i desember i fjor. Han er førsteamanuensis ved NTNU.
Jörgen Svidén i Centrale etikprövingsnämnden sier til TT at forskerne har fått flere sjanser til å komme med dataene.
– At vi ikke kan se dataene gjør det mulig å stille spørsmål ved om forskningen i det hele tatt er gjennomført. Vi sier ikke at det er tilfelle. Men selv om alt er gjort slik det er beskrevet – som det kan stilles spørsmål ved – er det en alvorlig unnlatelse å ikke ha det dokumentert, sier han.

Trakk studien 
Onsdag denne uken meldte Uppsala Universitet at forskerne hadde bedt Science om å trekke forskningsartikkelen. I en pressemelding skriver universitetet at forskerne begrunner dette med at «vitenskap må hvile på et solid grunnlag og at resultatene av deres studie, selv om de er korrekte, ikke kommer til å oppfattes som pålitelige så lenge det foreligger mistanker om misligheter».