- Underbetaler 1000 ansatte

Av Forskerforum

Publisert 24. januar 2014

Europas rikeste universitet gir ansatte mindre enn nasjonal minstelønn.

Fakta

NTNU og universitetene i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø har økt antallet iranske ph.d.-stipendiater fra 91 våren 2010 til minst 155 høsten 2013. De aller fleste er innenfor teknisk- naturvitenskapelige fag. Antall iranske stipendiater i dag (og i 2010):

  • NTNU: 89 (63)
  • UiO: 31 (18)
  • UiB: 15 (0)
  • UiS: 14 (7)
  • UiT: 3 (2)

28 av 31 fakulteter ved Universitetet i Cambridge har ansatte som får mindre betalt enn minstelønn, skriver The Independent. Det er studentavisen Varsity som har fått dokumentasjon på at over 1000 ansatte ved universitetet har en timelønn som er lavere enn 7,65 pund (77 kroner). I Storbritannia er det nivået som er ansett som et minimum for å kunne dekke grunnleggende levekostnader.

Rikt universitet

Lønnsnivået for de mange lavtlønnede ansatte står i sterk kontrast til universitetets økonomi ellers. Det verdensledende universitetet er ikke bare Storbritannias, men Europas rikeste. Nyheten sammenfaller også med at universitetets rektor professor Sir Leszek Borysiewicz har mottatt en lønnsøkning på 20 000 pund (202 000 kroner).

– Flertallet av stillingene under levekostnadsnivå er generelt sett kvalifiseringsstillinger eller individer på tilkallingsvikariater, sier en talsperson for universitetet. Universitetet viser også til at ansatte har andre goder og bonuser som bør regnes med.

– Mangel på respekt

Studentorganisasjonene har de siste årene satt fokus på lønnsforholdene for lavtlønnede ansatte ved universitetet. Studentene mener lønnsnivået for de lavest lønnede uansett må opp.

– Dette viser en fundamental mangel på respekt for ansatte som får dette universitetet til å gå rundt. Vi gir ikke opp. Det vil tas grep og vi vil ikke gi oss før universitetet blir en arbeidsgiver med lønn på levekostnadsnivå, sier Daisy Huges i King’s College student union.

Totalt har universitetet rundt 6000 vitenskapelig ansatte, 3 100 administrativt ansatte og 18 000 studenter.