USN avslutter samarbeid med israelske universiteter
LUKK

USN avslutter samarbeid med israelske universiteter

Av Julia Loge

Publisert 19. februar 2024 kl. 15:59

Ikke akademisk boikott, understreker rektor.

Universitetet i Sørøst-Norge sier opp samarbeidsvtaler med to israelske universiteter, melder de på egne nettsider.

– USNs ledelse er rystet over Israels angrep på Gazas sivilbefolkning og infrastruktur, og den katastrofale humanitære situasjonen som nå rår på Gaza. Israelske myndigheter har valgt å overse den internasjonale folkedomstolens uttalelser, og har ikke oppfylt kravene om å bedre den humanitære situasjonen. Det er bakgrunnen for at vi ikke lenger ønsker å ha samarbeidsavtaler med universiteter i Israel, sier rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson.  

Ikke akademisk boikott

Bing-Jonsson understreker at dette ikke innebærer en akademisk boikott, og at studenter og ansatte fritt kan velge hvem de ønsker å samarbeide med, uavhengig av institusjonelle avtaler. Det er USN som institusjon som sier opp sine avtaler.

– Akademisk frihet er en kjerneverdi for oss, og samarbeid på tvers av landegrenser er viktig for å opprettholde dialog også i konfliktområder, derfor ønsker vi ikke en boikott, sier USN-rektoren.

Avtalene som avsluttes er en utvekslingsavtale for sykepleiestudenter med universitetet i Haifa og en avtale om faglig samarbeid for både studenter og ansatte i optometri med Hadassah Academic College i Jerusalem.

Flere universiteter avslutter avtaler

Tidligere har Bergen Arkitekturhøgskole, Universitetet i Bergen og NTNU avsluttet samarbeid med Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem.

Oslomet har bestemt seg for å ikke inngå nye samarbeidsavtaler med israelske universiteter, og å sette utvekslingsavtalen med Universitetet i Haifa på pause.

  • Les også: