Verneombudet stanser alt arbeid på Nesna: – Fare for liv og helse
LUKK

Verneombudet stanser alt arbeid på Nesna: – Fare for liv og helse

Av Jørgen Svarstad

Publisert 22. mai 2019 kl. 23:13

Verneombud Gary Hoffman hevder det er blitt helsefarlig å jobbe ved det nedleggingstruede studiestedet i Nesna.

Fungerende rektor ved Nord universitet har foreslått store endringer i studiestrukturen, blant annet å legge ned campusen i Nesna på Helgeland i Nordland.

Det har gått hardt inn på de rundt 80 ansatte på studiestedet. Onsdag gikk
verneombud Gary Hoffman til det skritt å beordre full arbeidsstans. Det melder blant annet NRK og Rana Blad.

Annonse

Han sier at årsaken er at det er fare for de ansattes psykiske helse.

Til NRK sier han at han har vært i kontakt med flere ansatte som sliter med nattesøvnen, hodepine og har andre helseplager. Flere forteller at de er slitne og utmattet.

– Vi har et betydelig høyere sykefravær enn ved de andre campusene. Vi har hatt ansatte som har grått i gangene i fortvilelse. De er nedslitte etter flere år med psykologisk press, sier Hoffman.

Gjennom tre år mener Hoffman at de har måttet leve med en universitetsledelse som gradvis har bygget ned studiestedet. I et brev til ledelsen har han oppsummert flere forhold som han mener gir rett til arbeidsstansen.

Hoffman har sendt beskjed om arbeidsstans til universitetsledelsen og i Arbeidstilsynets web-portal.

Han sier til NRK at han håper Arbeidstilsynet vil vurdere saken.

– Jeg forventer et mer konkret blikk på det som har skjedd her i løpet av de siste tre årene. Her er det en hel rekke avgjørelser som er tatt av ledelsen og en konstant nedbygging.

Rektor Hanne Solheim Hansen sier hun har forståelse for at arbeidssituasjonen på Nesna er krevende i fasen universitetet er i.

– Vi skjønner at forslaget til ny studiestedsstruktur gjør situasjonen vanskelig for våre ansatte på Nesna. Vi jobber godt sammen med de tillitsvalgte, og er samtidig opptatt av å ha god dialog med verneombudet, sier rektoren i en pressemelding.

  • Les også: