370 millioner til rehabilitering
LUKK

Statsbudsjettet 2013:

370 millioner til rehabilitering

Av Forskerforum

Publisert 28. september 2012 kl. 14:12

Universitetet for miljø- og biovitenskap får endelig penger til rehabilitering av de historiske bygningene på Ås.

Fakta
<

 

Det kom fullstendig overraskende på rektor Hans Fredrik Hoen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), skriver Teknisk Ukeblad. Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV), som er valgt inn fra Akershus, dukket i går opp med en liten budsjettlekkasje: Regjeringen gir klarsignal til å starte rehabiliteringen av den falleferdige Urbygningen.

Stengte etasjer

I statsbudsjettet, som blir lagt frem mandag 8. oktober, kommer 18 millioner kroner som er tilstrekkelig til å gjennomføre detaljprosjektering. Hele rehabiliteringen av bygget fra 1901 vil komme på 370 millioner kroner, mener Solhjell.

– Disse pengene er nå garantert, sa miljøvernminister Bård Vegard Solhjell under besøket.

Ifølge Teknisk Ukeblad leverte Statsbygg en rapport om det omfattende forfallet ved UMB allerede i 2002. Siden er situasjonen for de historiske byggene blitt verre. I august 2010 måtte universitetsledelsen stenge de to øverste etasjene i Urbygningen.

Den ti år gamle rapporten fra Statsbygg konkluderte med at det ville koste 750 millioner kroner å oppgradere UMBs bygningsmasse til akseptabel standard. Siden da har beløpet økt.

Milliardbehov

– Våre beregninger tyder på at behovene er høyere enn en milliard. Statsbygg har allerede fått i oppdrag å prosjektere oppgradering av tunbyggene. Så må vi prøve å ta mer av dette over egne rammer. Vi har fordoblet pengebruken til renovering på få år, sier rektor Hans Fredrik Hoen, som er glad for at universitetets mest sentrale bygg snart kan tas i full bruk igjen.

I 2014 skal UMB slås sammen med Norges veterinærhøgskole. Styreleder for det nye universitetet Siri Hatlen er også fornøyd med de forestående oppgraderingene.

– Restaurering av den opprinnelige bygningsmassen har både stor symbolverdi og praktisk betydning. Det er en forutsetning av vi tar med oss den historiske arven og kunnskapsgrunnlaget inn i fremtiden for å kunne realisere visjonene for det nye universitetet, sier hun ifølge UMB.